Startpisztolyra vár a kongresszusi központ

Forrás: turizmus.com

 2016. június 30. 18:59

A Fővárosi Turisztikai Kerekasztal június 30-án, a Várkert Bazárban megtartott ülésén Finta József ismertette a kongresszusi központ terveit. Gyakorlatilag már csak kormányzati startpisztolyra várnak az engedélyes tervek, igaz, a létesítményt a tervezett 2019 közepére így sem tudják befejezni.

Mivel – mint az FTK ülésén Bienerth Gusztáv kormánybiztos is megerősítette – 5 milliárd forintot különítettek el 2017-re a kongresszusi központ építésére, remény van rá, hogy hamarosan érdemi lépések történnek a beruházás megkezdésére – tudtuk meg.

Finta József kiemelte: gyakorlatilag 17 éve formálják és alakítgatják a kongresszusi központ terveit, amelyek kialakításába széles körű szakmai egyeztetést is folytattak a mértékadó turisztikai szakmai szervezetekkel. A tervek, amelyeket képekkel is illusztrált a neves építész, impozánsak és nagyratörőek. A Művészetek Palotája mellett, 1,1 hektáron felépülő komplexumban a 4100 férőhelyes plenáris terem mellett 3 nagyobb terem (700–2100 fős kapacitással) és 60 kisebb (50 fős kapacitású) kisterem is lesz. Ezenkívül 16 ezer négyzetméteres kiállítási területet, 2 mozgólépcsőt, parkolót 450-500 autóra, és egy akár 1000 fős fogadásokra alkalmas, zöld tetőteraszt is terveztek, fantasztikus panorámával.

 

A gördülékenyebb távozás érdekében – ami mindig kritikus pontja a nagy rendezvényeknek – öt helyen lesz be-/kijárat, és úgy alakították ki a tereket, hogy az épületet fizikailag ketté lehessen osztani, így két nagy esemény is tartható egyidejűleg, egymás zavarása nélkül.

Az új épület már csak pozíciójából fakadóan is különleges lesz, a Duna-parti fekvés a budai panorámával önmagában is vonzóvá teszi. Látványos építészeti megoldás, a második emelet „lebegése": hatalmas oszlopsor tartja, mely által az épületet mintegy kiemelték saját közegéből, a legjobb kilátás érdekében. Mindentudó házat terveznek, amely konferenciák mellett kulturális rendezvényeket, koncerteket is be tud fogadni, de természetesen keresik az együttműködési lehetőségeket és szinergiákat a szomszédos MÜPA-val is.