Stockholm leghíresebb látványossága lesz az új Nobel Center

Forrás: turizmus.com

 2016. március 16. 15:57

A világ leghíresebb díját pár év múlva egy vadonatúj épületben nyújtják majd át az arra méltó íróknak és tudósoknak.

Két híres építész, David Chipperfield és Christoph Felger nyerte meg a Nobel Center létrehozására meghirdetett pályázatot, több svéd és más nemzetiségű tervező előtt. A Nobel Center Stockholm belvárosában, a vízparton, a Nemzeti Múzeum szomszédságában, a királyi palotával szemben fog megépülni.

Mind a két építész nagyon büszke a megtisztelő megbízatásra és tisztában vannak vele, hogy a svédeknek magasak az elvárásaik, hiszen a Nobel Centernek ki kell majd fejeznie a díj nemzeti és nemzetközi jelentőségét.

A zsűri azért választotta pont ezt a tervezetet, mert az épületet elegánsnak, ugyanakkor kortalannak tartották. A homlokzatot a sárgaréz és az üveg nagyon elegánssá teszi, az elegancia és a magas fokú minőség emlékeztet a Nobel díj rangjára. E megbízatás elnyerését önmagában is egy építészeti Nobel díjhoz lehet hasonlítani. Amennyiben 2018-ra elkészül, a Nobel Center Stockholm legnagyobb látványossága lesz.

A Nobel alapítványnak először lesz majd saját otthona, 100 éves fennállása alatt. Az épület területe több mint 20 000 négyzetméternyi, elfér majd benne a múzeum és maga a díjátadás helyszínéül szolgáló terem, azon kívül számos kiállításnak, koncertnek, más rendezvénynek ad majd otthont.  Az üzemeltetők: szeretnék aktívvá, élővé tenni e hatalmas teret, és az előtte kialakítandó parkot.  Nagyon sok programmal várják majd a diákokat is. A Nobel Center menedzsmentje azt szeretné, hogy minden svéd diák legalább egyszer ellátogasson ide.

A Nobel Center építése várhatóan 1,2 milliárd koronába kerül majd, melynek kétharmadát adományokból teremtették meg. Az adományozók között van a svéd Erling Persson család, nevükhöz fűződik a H&M, a világ legdinamikusabban fejlődő ruházati áruházlánca, valamint a Knut és Alice Wallenberg családi alapítvány.

Az új beruházást sokan bírálják: számos svéd szerint nem illik a környezetbe, főleg nem a Nemzeti múzeum mellé, és a területen található két régi kikötő és vámépület, amelynek lebontását számosan próbálták aláírásokkal megakadályozni.