Nyáron már minősített strandok is várják a nyaralókat Magyarországon

Forrás: turizmus.com

 2023. október 23. 11:40

Jövő nyáron már minősített strandok is várják a belföldi úti célokat választó vendégeket. Az átfogó, minden aspektusra kiterjedő feltételrendszer mentén megszerezhető védjegyek célja a látogatói bizalom további erősítése, valamint orientáció a minőségi szolgáltatásokat kereső vendégek számára.

A 2022 óta zajló szálláshely-minősítés ma már garanciát jelent a szolgáltatások szintjére vonatkozóan a hazai minősített kereskedelmi szálláshelyek esetében. Ezt a gyakorlatot terjesztette ki a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. üzemelésével a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a Magyarország kincsei védjegy rendszerével többek között a hazai strandokra is.

A Magyarország kincsei védjegyrendszer egy ernyővédjegy, azaz egy egységes márkajelzés, amely mögött azonos minősítési folyamat és azonos elvek mentén felépülő, de a különböző turisztikai területek jellegzetességeit figyelembe vevő objektív kritériumrendszerek állnak.

Az ernyővédjegy alá jelenleg 7 védjegytípus tartozik: vízparti strand, gyógyhely, gyógyfürdő, wellnessfürdő, élményfürdő, vár és kastély védjegyek.Az egyes védjegyekhez tartozó kritériumrendszerek megismerhetők a hivatalos minősítéssel kapcsolatos aloldalon, emellett pedig a weboldalon anonim önaudit funkcióval előzetesen is tesztelhető az elérhető kategória – közölte az MTMT szerkesztőségünkkel.

A látogatók az ország bármely pontjára utaznak, a védjegyeknek köszönhetően könnyen azonosítani tudják a garantáltan magas szolgáltatási színvonalat biztosító attrakciókat.

"A turisztikai minősítési rendszerek a látogatói élményszerzésre, a szolgáltatások igénybevételének módjára irányuló fogyasztói igényekre fókuszálnak. A rendszeresen felülvizsgált, a változó fogyasztói igényekre reflektáló szempontok megfogalmazása pedig képes a hazai turisztikai kínálat színvonalának átfogó, folyamatos fejlesztésére" – mondta el Liziczayné Kovács Zsófia, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület NKft. ügyvezetője, aki arra biztatja az ernyővédjegy 7 kategóriájába tartozó attrakciók üzemeltetőit, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen közös érdek, hogy a minőségi szolgáltatások a védjegyek által is előtérbe kerüljenek.

A testület 2023 tavaszán kezdte meg a turisztikai attrakciók, köztük a magyarországi strandok minősítését, amelynek keretében 2023 októberéig számos strand és más attrakció kezdte meg a minősítési folyamatot és szerezte meg a Magyarország kincsei védjegyrendszer védjegyének használati jogát.

 

A gyenesdiási strand már minősített

A Diási Játékstrand esetében Gyenesdiás Nagyközség Önkormányzata a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatokból több éven át nyújtott támogatásával komoly infrastrukturális és vendégbarát fejlesztéseket tudott megvalósítani mindkét strandján. A Diási Játékstrand ennek köszönhetően ötcsillagos minősítést szerzett a Vízparti strand védjegy minősítési eljárásában – tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A testület olyan szempontokat vizsgált, mint a strand megközelíthetősége és elérhetősége, a tisztaság, rendezettség, a vendégbarát működés, az élmény- és programkínálat, a személyzet felkészültsége, az előzetes és helyszíni tájékozódás lehetősége, valamint a speciális igények kielégítése. A gyenesdiási családbarát Játékstrand a Balatoni Szövetség Kék Hullám minősítésén 2020-ban a „Balaton legjobb strandja” címet nyerte el, és azóta is minden évben ötcsillagos minősítésben részesül.

gyenesdias_strand_minosites

A Diási Játékstrand ötcsillagos minősítést szerzett a Vízparti strand védjegy minősítési eljárásában

Fotó: Diási Játékstrand

"A most megszerzett védjegy objektív garancia arra, hogy a Diási Játékstrandra érkező vendégek az alapvető ötcsillagos kényelmi szolgáltatásokon túl a személyzet és a strandi vállalkozók vendégbarát felkészültségét, a korszerű háttérinformatikai rendszerek nyújtotta előnyöket, valamint a látogatók teljes körű tájékozódását segítő eszközöket is igénybe tudják venni. A szolgáltató számára pedig a minőségi védjegy az egyik legmagasabb szakmai elismerést jelenti" – mondta el Gál Lajos.

Az önkéntesen kezdeményezhető minősítési eljárás elindításához szükséges regisztrációra folyamatosan, az őszi-téli időszakban is lehetőség nyílik az attrakcióminősítés honlapján. Az eljárás során a testület egységes, objektív szempontrendszer alapján vizsgálja az attrakciókat, amelyek az attrakció típusától függően két, illetve három évre szerezhetik meg a védjegyhasználati jogot.

A testület igény esetén, kiegészítő szolgáltatásként előzetes helyszíni felméréssel is segíti az üzemeltetők sikeres felkészülését a minősítési folyamatra.