Súlyos a járványhelyzet Szlovákiában és Csehországban

Forrás: MTI

 2021. február 18. 09:08

Szlovákia a koronavírusjárvány leküzdése érdekében segítséget, orvosokat és nővéreket kér a többi európai uniós országtól. Csehországban soha nem volt még egyszerre ennyi súlyos állaputú beteg.

A kérést szerdán hagyta jóvá az Igor Matovic vezette kabinet, amely egyben aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét - jelentette a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.

Az új vírusmutációk gyors terjedése miatt súlyos a járványhelyzet Szlovákiában

Fotó: 123rf

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon.

Szerdától kezdve Szlovákiában kötelezően karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki külföldről érkezik az országba. Az intézkedés a szlovák állampolgárokra is vonatkozik - közölte a TA3 szlovák kereskedelmi hírtelevízió.

Kivételt képeznek ez alól a határ mentén lakók, akik naponta átjárnak Szlovákiába dolgozni. Nekik azonban hét napnál nem régebbi negatív tesztet kell felmutatniuk. Nem kötelező a negatív koronavírusteszt felmutatása a kamionosok számára.

A Stella Centrum, a pozsonyi közlekedési információs központ a jelentésében azt állítja, hogy az ellenőrzések miatt a határátkelőkön elsősorban a kamionosoknak kell számítaniuk várakozásokra. Az osztrák és a cseh határátkelőkön szerda délelőtt mintegy félórás volt a várakozási idő. A szlovák kormány a döntést veszélyesebb koronavírusmutációk európai uniós országokban való gyorsuló terjedésével indokolta.

A Szlovákiába utazóknak, akikre nem vonatkoznak a kivételek, a határ átlépése előtt kötelezően egy elektronikus űrlapot kell kitölteniük, majd 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ezt legkorábban a 8. napon elvégzett negatív koronavírus teszttel lehet lerövidíteni.

A cseh közszolgálati hírtelevízió úgy értesült, hogy a szlovák határátkelők többségén mobil tesztelő állomásokat állítottak fel azon külföldiek számára, akik Szlovákiában dolgoznak, de nem laknak a határ menti övezetben. Ők a negatív koronavírusteszt alapján szintén elkerülhetik az elszigetelést.

Szlovákiában kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett - derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at.

Folytatódik az oltás is, eddig több mint 246 ezren kapták meg a vakcinát, mintegy 6300-an már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.

 

Tovább gyorsul a járvány terjedése CsehországbanSzerdán 10 813 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, 1284-el többet mint egy hete - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt kimutatásból.

Az új fertőzések száma már második napja van újra tízezer felett. Kedden 12 486 esetet regisztráltak.

A koronavírusjárvány terjedését mutató 1,08-ról csütörtökön 1,1-re nőtt. Az öt sávra osztott százpontos táblázaton a kockázati mutató 72-ről 75-re emelkedett, ami a negyedik sáv legfelső határa. Az egészségügyi szakemberek egybehangzó véleménye szerint ezek a számok egyaránt a járvány terjedésének a gyorsulására utalnak.

A kórházakban kezelt covidos betegek száma ugyan szerdáról csütörtökre mintegy kétszázzal 6195-re csökkent, de a súlyos állapotúak száma 1227-re emelkedett, ami a járvány tavalyi márciusi kirobbanása óta a legmagasabb szám. Súlyos probléma, hogy egyre inkább megtelnek a kórházak speciális covidos és intenzív osztályai, s a betegeket néhány járásból az ország más kórházaiba kell szállítani. Csütörtökön reggel már alig 140 speciális kórházi ágy volt szabad. A kelet-csehországi Chrudimban a járási kórház igazgatója közölte: készülnek arra, hogy a betegeket a folyosókon kell majd elhelyezniük.

Az aktív fertőzöttek száma kétezerrel 108 500-ra emelkedett. A járványhoz köthető halálesetek száma 18 739-re nőtt.

Folytatódik az oltási program is. Csütörtökig több mint félmillió cseh állampolgár lett beoltva, 95 százalékuk Pfizer/BioNTech vakcinával. Miután az utóbbi hetekben nőtt azok száma, akik elutasították az AstraZenaca cég vakcináját, Jan Blatny egészségügyi miniszter szerdán hivatalosan megerősítette, hogy a cseh hatóságok jónak és hatásosnak tartják az AstraZeneca vakcinát, és nem látnak semmiféle okot az elutasítására.