Bárkiből lehet SUP-világbajnok Balatonfüreden

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. augusztus 24. 17:37

A profik között 17 versenyző képviseli majd a magyar színeket a szeptember 9. és 12. között Balatonfüreden sorra kerülő SUP-világbajnokságon, amelyre amatőrök jelentkezését is várják.

A SUP a Stand Up Paddling angol kifejezés rövidítése, a dinamikusan fejlődő új sportágban a versenyzők egy deszkán állva eveznek a vízen.

Schmidt Gábor, a rendező, és idén 80 éves Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke az esemény keddi sajtótájékoztatóján annak a bizakodásának adott hangot, hogy hamarosan a SUP is bekerül az olimpia programjába, ezért is szeretett volna vb-t rendezni a szövetség. A magyar kormány 240 millió forinttal támogatja az esemény lebonyolítását.

Hangsúlyozta: a vb üzenete az, hogy ez nem csak profiknak szól, hiszen a nyílt kategóriákba, felfújható deszkával bárki benevezhet, várják is az amatőrök, szabadidősportolók jelentkezését a balaton2021.hu oldalon.
A Hasulyó-testvérek, az egyformán vb-érmes Brúnó és Dániel, akiket a világ legjobb SUP-versenyzői között tartanak számon, jelenleg Portugáliában edzőtáboroznak, s egy videoüzeneten keresztül buzdítottak mindenkit a részvételre.

A balatonfüredi lesz a második SUP-világbajnokság

Fotó: 123rf.com

Ifj. Foltán László szakágvezető beszámolt arról, hogy miután lezajlottak a válogatók, kialakult a 17 fős magyar csapat, amelynek tagjaitól jó eredményeket remél. A profik számára három kategóriában, 18 kilométeren, az úgynevezett technikai számban, illetve 200 méteren lesznek versenyek.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere arról beszélt, hogy településük 50 éve város, s a vb-rendezés lehetősége szép ajándék a számukra. "A kultúra, a művészet és a bor mellett a sport is egyre fontosabb tényező a városban. Az elmúlt években sok nemzetközi és hazai eseménynek adtunk otthont, s jól illik a sorba a SUP-vb, amelyre sok nézőt várunk" – fogalmazott.

A SUP-szakágban a balatonfüredi lesz a második világbajnokság, az elsőt két éve, Kínában rendezték.A Tagore sétányon, amelyen az esemény ideje alatt Borfesztivált rendez a Balatonfüredi Önkormányzat, bárki ingyen megtekintheti a gyorsasági és a technikai futamokat. A nyílt kategóriákba szeptember 3-ig lehet online nevezni – olvasható a verseny hivatalos oldalán.