Süteménnyel és drága autóval reklámozzák Picasso kiállítását

Forrás: turizmus.com

 2015. május 20. 13:17

Egymás után két Picasso kiállítást rendeznek Balatonfüreden. Az elsőt most zárták, május 20-tól pedig a katalán festő újabb képei lesznek láthatók a Vaszary Villában.
Ilyen, több részes kiállítást még nem rendeztek máshol. Az ötletnek köszönhetően kétszer annyian utazhatnak kulturális célzattal a városba. Picasso képeire egyébként más módon is fel szeretnék hívni a figyelmet. Képzőművészek segítségével „összefirkáltak” egy több mint tízmillió forint értékű autót.

A Range Roverre a katalán festő ihlette képek kerültek. Egyes motívumok pedig a kiállításon is felismerhetők. Az autóval Budapestet és a környező balatoni településeket járják, hogy felhívják az ott nyaralók figyelmét a kiállításra. Füreden egyébként másként is megpróbálják a kultúrát fogyaszthatóvá tenni. Felkérték a város emblematikus cukrászát, Bergmann Ernőt, hogy álmodja meg azt a süteményt, amit Picasso, az avantgárd legnagyobb festője is szívesen fogyasztana, ha ma Balatonfüreden élne. - mondta Cserép László, a füredi önkormányzat kulturális osztályának vezetője.


Spanyol cukrászok véleményét is kikérték

Minta azt megtudtuk, a kávékrémmel töltött édesség elkészítése előtt, spanyolországi cukrászmesterekkel is konzultáltak a sütemény készítői. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta Bergmann Imre, Balatonfüreden 1992 óta van jelen a család.

A Picasso szeletet május 19-én mutatták be és már kapható néhány helyi cukrászdában. Aki megkóstolja a különlegességet- a blokk felmutatásával – fél áron látogathatja a festő kiállítását. "Ezzel megoldással nem csak a kiállítást szeretnénk reklámozni. Meg szeretnénk mutatni, hogy a turizmusban érdekelt felek összefogásával jóval több vendéget lehet rávenni arra, hogy ne csak a jó idő miatt, de a kulináris és kulturális élvezetek miatt is ide jöjjön akkor, ha tartalmasan szeretné eltölteni a pihenésre, kikapcsolódásra szánt idejét - tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik ötletgazdája.


Minden képet lecserélnek

A „fogyasztható kultúra” elnevezésű akció apropóját az adja, hogy mától a „Találkozás Picassóval” című kiállítás grafikai anyaga műtárgyvédelmi okokból teljesen megújul. A tárlaton 36 Picassóhoz köthető tárgy látható, köztük 17 grafika. A Szépművészeti Múzeum Grafikai Osztályának szinte valamennyi Picasso-műve bekerült a válogatásba, nagy részüket még soha nem láthatta a közönség hazánkban. Az akciótól azt várják, hogy olyan külföldi turisták is felfigyelnek a kiállításra, akik eddig nem tudták, hogy a művész képei miatt érdemes lehet Balatonfüredre is elutazni.

A honlap tulajdonosa: Pallone Hotels Kft.
Székhely: 8230 Balatonfüred, Fürdő u. 34.
Fő tevékenység: szállodai szolgáltatás
Cégjegyzékszám: Cg. 19-09-517457/4
Adószám: 25062357-2-19
Levélcím: 8230 Balatonfüred, Fürdő u. 34.
Telefon: 20/3976756
E-mail: info@hotelpallone.hu
Internet: www.hotelpallone.hu

Puszi.

Manó

Országos, szezonális ellenőrző akciót indít a Nébih
A nyári szezonkezdet előtt országos ellenőrzést indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - mondta a Nébih vendéglátás és étkeztetés felügyeleti osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán szerdán.

Zoltai Anna elmondta: a hagyományos szezonális ellenőrzések kiterjednek a vendéglátó-ipari létesítményekre, az ott zajló tevékenységre, és az elkészített vagy forgalmazott élelmiszerekre. Az ellenőrök vizsgálják a higiéniát, az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását - ez utóbbi esetében különösen nagy jelentősége van a hőkezelésnek vagy a hűtésnek - és figyelik a személyi higiéniát is - jelezte.
Tájékoztatott arról is, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek az élelmiszerek nyomon követhetőségének ellenőrzésére. Tapasztalataik szerint az igényes vendéglátóhelyeken nyomon követhetőek a felhasznált alapanyagok, élelmiszerek.
A vendéglátásban is kötelező a fogyasztókat figyelmeztetni az élelmiszerek allergiát okozó jellemzőire - közölte Zoltai Anna.
A tavalyi, két hónapon át tartó nyári ellenőrzésekről elmondta, hogy 30 tonna terméket vontak ki a forgalomból, ami szavai szerint nem jelentős mennyiség.
A tipikus hibák közé sorolta például a takarítás hiányát, a nem megfelelő mosogatást, az egészségügyi vizsgálatok nélküli dolgozók alkalmazását, a személyi higiéniás szabályok megszegését, vagy az utcai értékesítéskor felmerülő hiányosságokat, közöttük a kézmosó és a személyzeti illemhely hiányát.  
A fogyasztók a Nébih zöld számán, a 06/80-263 244-es telefonszámon jelezhetik, ha hiányosságokat tapasztalnak - tette hozzá.

Németországban újabb vasúti sztrájk kezdődött a személyszállításban

Németországban a mozdonyvezetők szakszervezete (GDL) szerdán újabb sztrájkot kezdett a Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság személyszállítási ágazatában.

A távolsági járatok nagyjából egyharmada közlekedik, a regionális járatok közül, térségtől függően, a vonatok 15-60 százalékát tudják elindítani. A sztrájk miatt a DB által üzemeltetett nagyvárosi gyorsvasutak (S-Bahn) is rendkívüli menetrend szerint közlekednek.
A teherszállítási ágazatban kedd délután, a személyszállításban pedig szerda hajnalban kezdődött a mozdonyvezetők sztrájkja, és egyelőre nem tudni, hogy meddig tart. A GDL csak annyit közölt, hogy a sztrájk befejezése előtt 48 órával tájékoztatnak majd arról, hogy mikor veszik fel a munkát.
A szakszervezet tavaly szeptember óta kilencedik alkalommal indított sztrájkot. A konfliktus elhúzódását elsősorban az okozza, hogy a GDL nemcsak a mozdonyvezetők, hanem más foglalkozású tagjai részére is bérmegállapodást kíván kötni a munkaadóval. A DB ezt ellenzi, mert nem akar ugyanazon munkavállalói kör bérezéséről és munkaviszonyairól egyszerre több szakszervezettel tárgyalni, illetve több bérmegállapodást kötni.

Szállodaszövetség: a budapesti hotelek húzták az országos szállodai teljesítményt


Budapest, 2015. május 20., szerda (MTI) - A budapesti hotelek húzták az országos szállodai teljesítményt az első negyedévben: a vendégéjszakák száma országosan 7,5 százalékkal, Budapesten 9,1 százalékkal nőtt, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 10,4 százalékkal nőtt a fővárosban, meghaladva a 6,3 százalékos országos növekedést - ez derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által a magyarországi és nemzetközi szállodaipar első negyedéves teljesítményéről készített jelentésből.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint a magyarországi szállodákban az átlagos kihasználtság 2,3 százalékpontos javulással 42,1 százalékos volt, miközben Budapesten 4,5 százalékponttal javulva 53,1 százalékos lett.
Az első negyedévben országosan a szállodák összes bruttó forgalma 12,1 százalékkal 57,5 milliárd forintra nőtt, a budapestieké 17,3 százalékkal haladta meg a bázist, és 27,8 milliárd forintot tett ki.
A jelentés szerint az első negyedévben az ötcsillagos hotelek teljesítettek a legjobban, ezeknél az egy kiadható szobára jutó szobaárbevétel (bruttó REVPAR) országosan 15,9 százalékkal volt magasabb, 19 298 forint, Budapesten 20 százalékkal, 21 513 forintra nőtt.
A hazai szállodák 2015 márciusában a kelet–közép-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az egy kiadható szobára jutó szobaárbevételt tekintve 38 euróval a 3-4. helyen voltak, Csehországgal azonos teljesítménnyel.
A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy az idén január-márciusban a hazai szállodákban jelentkező összes vendégéjszaka 43,3 százaléka, a belföldi vendégéjszakák 11,2 százaléka, a külföldi vendégéjszakák 69,6 százaléka, az összes szállodai árbevétel 48,4 százaléka, szobaárbevétel 53,1 százaléka a budapesti hotelekben realizálódott, miközben a szállodai kapacitás – szobaszám – 35,3 százaléka van Budapesten.
Az év első három hónapjában az orosz-ukrán konfliktus miatt a szállodai vendégéjszakák száma Oroszországból 35,4 százalékkal, Ukrajnából 28,2 százalékkal csökkent a bázishoz képest.

Álomutazás 2015: megvannak a nyertesek

Megvannak a nyertesei a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és a Magyar Turizmus Zrt. középiskolás turisztikai versenyének. Az idén először meghirdetett játék célja a turizmus és a turisztikai szakma népszerűsítése a középiskolások körében, illetve annak megismerése, hogy mit is jelent az utazás a középiskolások számára.

Az Álomutazásban a középiskolások a vágyott vagy átélt és számukra valamilyen szempontból emlékezetes utazásukat jelenítették meg egy interaktív honlapon. Az utakat a BKF Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének oktatóiból, valamint a Magyar Turizmus Zrt. szakértőiből álló zsűri értékelte, a végeredmény közösségi médiás közönségszavazással együtt alakult ki, melynek révén közvetlenül több mint 8000 kedvelőhöz jutott el az utazás élménye és az élményalkotásban játszott szerepe.

A közel 80 álomútból meglepetésre, de annál örömtelibben a belföldi utazások domináltak: a szakmai zsűri és a közönség körében is ezek lettek a legsikeresebbek. A fesztivállátogatások népszerűsége mellett színes képet mutattak az utak: a fürdőkultúra, a hátizsákos turizmus, a kulturális úti célok is voltak a fiatalok vágyai között.

Az eredmények azonban azt is jelzik, hogy a fiataloknak kevés az utazásélményük, így mindenképpen fontos az utazás, mint szabadidős tevékenység szélesebb körű bemutatása, és a hazai turisztikai lehetőségek megismertetése a korosztállyal. Ebben a generációban az oktatásban is kiemelt szerepe van az élmény alapúságnak. A BKF-en ezért olyan módszereket használunk, melyekkel élményszerűen tanulhatnak meg élményt generálni hallgatóink. Mindezt komplex ismeretekkel és a kiemelkedő nyelvtudással megtámogatva, amellyel nemzetközileg is versenyképes szakemberekké válhatnak, akik a világtrendek alapján legkeresettebb területekre specializálódhatnak – mondta el Puczkó László, a BKF Turizmus, Szabadidő és Szálloda Intézetének vezetője

A hazai utak meghatározó aránya különösen örvendetes ebben a korcsoportban, a dübörgő fesztiválturizmus fényében azonban nem is annyira meglepő. A főiskolás-egyetemista generáció és fiatal felnőtt korosztályok elsősorban a vizsgaidőszakok után és leginkább a fesztiválok helyszínein töltik el szabadidejüket, jellemzően nem kereskedelemi szálláshelyeken. Ezért örültünk a BKF versenyének, hiszen ennek kapcsán a pályázók szélesebbre nyithatták saját horizontjukat, 12 hónapos desztinációkat és számos turisztikai terméket felvonultató, élményalapú ajánlatokat készíthettek a pályaművek kapcsán. Bízunk abban, hogy a pályázatokban szereplő utakat a fiatalok meg is fogják valósítani, kalandozásaikra barátaikat, ismerőseiket is invitálják majd, s mindannyian átélik a magyar Turizmus Zrt. szlogenjének üzenetét: Magyarország: Minden élménnyel több leszel! – mondta Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

A két kategória helyezettjei a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola hagyományos májusi születésnapi fesztiválján vették át nyereményüket, ahol a BKF életérzésbe is belekóstolhattak.

A zsűri és a közönség szavazatai alapján a BELFÖLDI kategória végeredménye a következő képen alakult:

I. Eperjesi Petra, "Egy álom a fürdők országában" pályázata. Nyereménye 1 db két főre szóló wellness hétvége a Puchner Birtok****-on, Bikalon.

II. Horváth Virág, "Pihenés, romantika, kultúra - Csak itt, csak most, csak önnek - Az élmény garantált" című pályázatával. Nyereménye 1db két főre szóló wellness hétvége a Hotel Lycium**** Debrecenben.

III. Horváth Brigitta, "Irány Magyarország" pályázata. Nyereménye 1db két főre szóló wellness hétvége a JUFA Vulkán Fürdő, Hotel és Kempingben.

A zsűri és a közönség szavazatai alapján a KÜLFÖLDI kategória végeredménye a következő:

I. Zachár Dorottya, az "Egy hátizsák, egy hónap, egy millió cél" című pályázatával. Nyereménye 1db páros Balaton Sound Official fesztiválbérlet, hogy élményekben gazdag legyen a nyár!

II. Seres Dorottya és "A nyár 365 árnyalat: Kanári-szigetek". Nyereménye 1 db Lomography fényképezőgép az élmények megörökítésére.

III. Maghiar Valentina, "Mesék birodalma" című pályázata. Nyereménye egy darab digitális fotókeret az élmények felidézésre.

A díjakat a BKF és a Magyar Turizmus Zrt ajánlotta fel. A díjnyertes pályázatok is elérhetők a www.bkf.hu/alomutazas honlapon.

Le a cipőkkel Balatongyörökön!

Mostantól Balatongyörökön is hódolhatnak kedvenc elfoglaltságuknak a Kneipp iránt rajongók, a Nyugat-Balaton kapujában egy új fejlesztésnek köszönhetően bárki bármikor ingyenesen kipróbálhatja ezt az élményt, akár egy fárasztó gyalog- vagy biciklitúra utáni felfrissülés gyanánt.

2015-ben pályázati forrásból (NYDOP-2.1.1/F-12) elkészült a balatongyöröki Kneipp élménysétány. Ahogy azt sokan tudják, az 1821-es születésű Sebastian Kneipp, tüdőtuberkulózisából való kilábalást keresve tanulmányozta J. S. Hahn könyvét, aki a friss víz emberi testre gyakorolt kedvező hatásáról értekezik a műben. A leírtak gyakorlati alkalmazásai Kneipp gyógyulását eredményezték, aki továbbfejlesztve a módszert számos embertársát is meggyógyította. Kezelési repertoárjába tartoztak a vizes leöntések, vízben gázolás, hideg és meleg rész-, teljes- és váltófürdők.

A balatongyöröki élménysétányon a Kneipp-módszer 4 alappillérét ismerheti meg az arra járó.

A víz gyógyító erejét a Balaton természetes vizét forgató vizes taposó biztosítja, melyből kilépve rögtön a váltakozó felületű sétányon folyatódhat a mezítlábas kúra, majd egy rövid séta a gyógy- és fűszernövény szigetek között és máris a fizikai erőnlétet megőrzendő felnőtt- és gyermek játszótéren találjuk magunkat. Lelki egyensúlyunkat a gyógynövény szigetek között elhelyezett, balatoni panorámát adó padokon nyerhetjük vissza, majd a sétány melletti balatoni bringakörúton biciklizve eljuthatunk a Szépkilátóra, ahol a Római-forrás vizére épülő vizes taposó és az energiával feltöltő, feketefenyőkkel övezett árnyas pihenő vár minket.

A TUTSZ üdvözölné a balatoni egészségturizmus fejlesztését

A Turisztikai Tanácsadók Szövetsége állásfoglalást fogalmazott meg azzal kapcsolatosan, hogy üdvözlik a Balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda és Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület kezdeményezését, mely szerint az egészségturizmus fejlesztését tartják az egyik kiemelt célnak a Balaton régióban.

A TUTSZ alakulása óta kiemelten foglalkozik az egészségturizmus általános elméletével és gyakorlati részleteivel, tagjai között vannak az egészségturizmus nemzetközi rangú szaktekintélyeit is – fogalmaz a TUTSZ közleményében. Dr. Jandala Csillát, a TUTSZ elnökét idézve kiemelik: ennek jegyében figyeltek a Balaton régióra 2010. novemberében is, amikor aktív szervezésükkel és részvételükkel került megrendezésre az „Egészségturizmus az Új Széchenyi Terv megvalósításáért a Balaton régióban” című konferencia Siófokon.

Mint írják, örömünkre szolgál, hogy balatoni TDM ismeri fel az egészségturizmus egy, nem eléggé támogatott tevékenységi körét. Az idézett régiós konferenciát követően dr. Wagner Kinga lovasterapeuta-szakértővel közösen rövid tanulmányt készítettek, s ezt a TUTSZ előterjesztésként elküldték az NGM Turisztikai Főosztálya felé. A visszajelzés alapján a minisztérium is támogatandó feladatnak tartja a lovasturizmuson belül a lovasterápia fejlesztését.

Úgy vélik, hogy nagy szükség van a különböző szervezetek között a balatoni együttműködésre. Mint írják, elvileg a dolog egyszerű: a tavaly októberben elfogadott Balaton Kiemelt Térségfejlesztési Programja koncepció tartalmazza az egészségturizmus részeként a lovasterápiát, ezen szakág fejlesztését pedig nagyon megkönnyítheti, hogy a Déli parton, a Kaposvári Egyetemen Lovasterápia és hippológia tanszék alakult 2013. januárjában.

Közleményüket azzal zárják: szívesen egyeztetnének a balatonalmádiakkal a további együttműködésről.

Olcsó süteménnyel és drága autóval reklámozzák Picasso kiállítását

Egymás után két Picasso kiállítást rendeznek Balatonfüreden. Az elsőt most zárták, május 20-tól pedig a katalán festő újabb képei lesznek láthatók a Vaszary Villában.

Ilyen, több részes kiállítást még nem rendeztek máshol. Az ötletnek köszönhetően kétszer annyian utazhatnak kulturális célzattal a városba. Picasso képeire egyébként más módon is fel szeretnék hívni a figyelmet. Képzőművészek segítségével „összefirkáltak” egy több mint tízmillió forint értékű autót.

A Range Roverre a katalán festő ihlette képek kerültek. Egyes motívumok pedig a kiállításon is felismerhetők. Az autóval Budapestet és a környező balatoni településeket járják, hogy felhívják az ott nyaralók figyelmét a kiállításra. Füreden egyébként másként is megpróbálják a kultúrát fogyaszthatóvá tenni. Felkérték a város emblematikus cukrászát, Bergmann Ernőt, hogy álmodja meg azt a süteményt, amit Picasso, az avantgárd legnagyobb festője is szívesen fogyasztana, ha ma Balatonfüreden élne. - mondta Cserép László, a füredi önkormányzat kulturális osztályának vezetője.

Spanyol cukrászok véleményét is kikérték

Minta azt megtudtuk, a kávékrémmel töltött édesség elkészítése előtt, spanyolországi cukrászmesterekkel is konzultáltak a sütemény készítői. Az első Bergmann Cukrászdát 1939-ben Győrben nyitotta Bergmann Imre, Balatonfüreden 1992 óta van jelen a család.

A Picasso szeletet május 19-én mutatták be és már kapható néhány helyi cukrászdában. Aki megkóstolja a különlegességet- a blokk felmutatásával – fél áron látogathatja a festő kiállítását. "Ezzel megoldással nem csak a kiállítást szeretnénk reklámozni. Meg szeretnénk mutatni, hogy a turizmusban érdekelt felek összefogásával jóval több vendéget lehet rávenni arra, hogy ne csak a jó idő miatt, de a kulináris és kulturális élvezetek miatt is ide jöjjön akkor, ha tartalmasan szeretné eltölteni a pihenésre, kikapcsolódásra szánt idejét - tette hozzá Éskovács Péter, az akció egyik ötletgazdája.

Minden képet lecserélnek

A „fogyasztható kultúra” elnevezésű akció apropóját az adja, hogy mától a „Találkozás Picassóval” című kiállítás grafikai anyaga műtárgyvédelmi okokból teljesen megújul. A tárlaton 36 Picassóhoz köthető tárgy látható, köztük 17 grafika. A Szépművészeti Múzeum Grafikai Osztályának szinte valamennyi Picasso-műve bekerült a válogatásba, nagy részüket még soha nem láthatta a közönség hazánkban. Az akciótól azt várják, hogy olyan külföldi turisták is felfigyelnek a kiállításra, akik eddig nem tudták, hogy a művész képei miatt érdemes lehet Balatonfüredre is elutazni.