Alföldi borok, spricc-mérce és népi konyha: ismerje meg a Sváb-sarkot!

Forrás: turizmus.com

 2023. november 07. 14:02

Az alföldi borok és az autentikus népi konyha kedvelőinek érdemes követniük a Sváb-sarok, azaz Dél-Bács-Kiskun négy településének közös rendezvényeit. A települések célja, hogy az eddig kevésbé ismert, ám jó borokat készítő térség ismét felkerülhessen az ország turisztikai térképére.

A Sváb-sarok a régió négy településének egymásra találásával jött létre: Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar ismerték fel az együttműködés kínálta lehetőségeket. Egy terület- és településfejlesztési projektnek hála Nemesnádudvaron megújult a Bor Bagoly présház és pince, valamint „kistestvére", a közösségi térként és információs pontként szolgáló császártöltési Koccintó, ahol remek helyi borokat kóstolhat a betérő vendég.

Továbbá tervezési szakaszban van egy térségi kerékpárút, valamint egy aktív ökoturisztikai fejlesztés is, amelynek eredményeként akár vízi úton is be lehet majd járni a Sváb-sarok településeit.

Császártöltés, Érsekhalma, Hajós és Nemesnádudvar alkotja a Sváb-sarkot

Fotó: Sváb-sarok

 

A nemesnádudvari Bor Bagoly mintegy 200 éves múltra tekint vissza. A pince a vármegyei, illetve a sváb-sarki borok népszerűsítése mellett több feladatot is ellát: turisztikai célpontként, sőt, kulturális kikötőként szolgál, ahol a látogató ízelítőt kap a vármegye kincsestárából. Például egy virtuális szemüveg segítségével kalandozhatunk Petőfi Sándor világában, megismerkedhetünk Bács-Kiskun meséivel és legendáival, mi több, az ezekből ismert „szuperhősök” közül több is megjelenik itt.

Rendszeresen szerveznek továbbá borkóstolókat, borvacsorákat és borismereti képzéseket. Egy mókás Spricc-mérce is készült ide, amelynek segítségével a magassága alapján határozhatja meg a betérő vendég, hogy mit ajánlott fogyasztania a pince bőséges kínálatából.

A Sváb-sarok idei rendezvényei között szerepel többek között Márton-napi pincetúra és Adventi Pincenyitogató Hajóson, Vadkolbász- és Borfesztivál Nemesnádudvaron, illetve bejelentkezés alapján borkóstolók a Bor Bagolyban.