Svájc szigorítaná a beutazást a védettséggel nem rendelkezők számára

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 10. 22:40

Svájcban romlanak a járványügyi mutatók, ezért a kormány korlátozásokat vezet be a lakosság és a beutazó turisták számára is.

A Reise vor 9 idézi a svájci Szövetségi Tanács egyik jelentését, amely szerint a koronavírus-járvány miatt a kórházakban továbbra is nehéz a helyzet, az intenzív osztályok nagyon erősen le vannak terhelve. Néhány kantonban műtéteket kell elhalasztani, és nemegyszer az is előfordul, hogy a pácienseket át kell helyezni egy másik kórházba. Ősszel a hűvösebbé váló időjárás miatt nem kizárható a kórházi ápolásra szorulók számának gyors emelkedése, és ezáltal a kórházak túlterheltsége. Az elmúlt napokban a vírus terjedésének enyhe növekedése mutatkozott. A be nem oltott lakosság aránya (a lakosság közel 52 százaléka van teljesen beoltva) ráadásul továbbra is túl magas ahhoz, hogy egy további súlyos fertőzési hullám megakadályozható legyen, és bár némileg nőtt az oltási hajlandóság, az oltásokkal továbbra is lassan halad az ország.

A jelentésben leírtak miatt a 16 év felettieknek szeptember 13-tól egészen január 24-ig a vendéglátóhelyek belső helyiségeiben, a kulturális és szabadidős létesítményekben, valamint a zárt térben tartott rendezvényeken igazolniuk kell, hogy megkapták az oltásokat, felgyógyultak a fertőzésből, vagy negatív a teszteredményük. A teraszokon, utcai kiszolgálás esetén és a repülőterek tranzitterületein található vendéglátóhelyeken nem lesz igazolási kötelezettség.

Szeptember második felében szigorúbb beutazási szabályok léphetnek életbe Svájcban

Fotó: 123rf.com

Ezenkívül a beutazási feltételek megszigorítását is fontolgatja a svájci kormány. Az egyik elképzelés szerint minden, nem beoltott vagy felgyógyult beutazótól – mindegy, honnan érkezett – nemcsak a beutazásnál kérnének negatív tesztet, hanem négy, maximum hét nap után egy másik, Svájcban elvégzett tesztet is, amelynek eredményét el kellene juttatni a kantonhoz. Mindkét teszt díjköteles lenne.

A másik felmerült variáció, hogy a beutazásnál negatív tesztet kérnének, utána pedig a beutazónak tíz napra karanténba kellene vonulnia, és azt csak hét nap után válthatná ki egy negatív teszttel.

Az új beutazási feltételekről várhatóan szeptember 17-én döntenek, az új szabályok pedig szeptember 20-tól lépnének hatályba.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának aktuális tájékoztatása szerint a Svájcba történő beutazás szabályait 2021. 06. 26-tól egyszerűsítették, a schengeni térségből, így Magyarországról is Svájcba beutazók karanténkötelezettségét akkor megszüntették. Tesztkötelezettsége csak azoknak van, akik repülőgéppel érkeznek és az oltás vagy a gyógyulás tényét nem tudják igazolni. Nekik egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy egy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt eredményét kell felmutatniuk.