Svédország péntektől nem kér kötelező negatív tesztet beutazáskor

Forrás: turizmus.com

 2022. január 20. 09:19

Svédország január 21-től eltörli a beutazók számára december 28-án bevezetett tesztkötelezettséget.

A Svédországba utazóknak többé nem kell negatív koronavírustesztet felmutatniuk az országba történő belépés előtt – jelentette be kedden a svéd kormány.

Svédország az omikron variáns visszaszorítása érdekében vezette be a kötelező negatív tesztet december 28-án, oltottságtól függetlenül. Azóta az omikron lett a domináns variáns a skandináv országban is, és a svéd kormány szerint az országba beutazók már nem jelentenek különösebb kockázatot a variáns elterjedése szempontjából.

Svédországban is rekord számú megbetegedést regisztráltak az elmúlt napokban

Fotó: 123rf.com

A közleményben ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az EU-ból és az EGT-államokból érkezőknek a beutazáshoz továbbra is kötelező bemutatniuk az EU digitális Covid-igazolványát, ami tanúsítja, hogy az illetőt beoltották, tesztelték vagy felépült a vírusból. A Konzuli Szolgálat honlapja szerint a svéd hatóságok elfogadják az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott oltóanyagokat (Pfizer, Janssen, Moderna, AstraZeneca), valamint a WHO sürgősségi engedélyével rendelkező oltóanyagokat (köztük a Sinopharm oltóanyagot).

Az országban az elmúlt néhány napban több mint 20 ezer új megbetegedést regisztráltak naponta, ami nagyjából kétszerese az eddigi rekord adatnak.