Szabad belépést biztosítana az olasz strandokra egy új törvény

Forrás: turizmus.com

 2022. február 21. 11:01

Az olasz kormány módosítani készül a tengerparti fürdőhelyek koncessziójának kiadási szabályait. A cél az, hogy a strandok mindenki számára szabadon hozzáférhetőek legyenek. Ezzel együtt a napozóágyak és a napernyők bérleti díját is maximálnák.

Az olaszországi tengerparti strandoknak a jövőben minden fürdőzőt be kell engedniük a területükre, nemcsak a fizetős ügyfeleiket. Az olasz minisztertanács által múlt héten egyhangúlag elfogadott javaslat már csak a parlament jóváhagyására vár – írja a stol.it.

Mario Draghi kormánya új kritériumokat határozott meg, amelyeket a jövőben figyelembe kell venni a strandok koncessziójának kiadásakor. Ezáltal lényegében az egész szektor szabályozását a vonatkozó uniós irányelvekhez igazítanák. Az új szabályok a napernyők és a napozóágyak bérleti díját is korlátoznák.

Azok a koncessziók, amelyeket már az EU-s előírásoknak megfelelően adtak ki, a lejárati idejükig, tehát 2023 után is érvényben maradhatnának.

Napozóágyak Rimini tengerpartján

Fotó: 123rf.com

Fogyasztóvédelmi szervezetek és polgári csoportok már régóta kifogásolják, hogy a fürdőhelyek egyre több partszakaszt foglalnak el Olaszországban. A tengerpartokon mintegy 29 ezer magánüzemeltetésű strand terül el, amelyek napozóágyakat és napernyőket bocsátanak a fizető vendégek rendelkezésére. A bérlők most a jogaik elvesztésétől félnek. A strandok többségében családi vállalkozás keretében működnek, és a szezonban akár 300 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az új szabályozással az olasz kormány azt is el akarja érni, hogy a nyilvános pályáztatás átlátható legyen, ami eddig nem volt jellemző erre a területre, sokkal inkább a korrupció és a sógor-komaság játszottak szerepet a koncesszióba adásnál. A strandok emiatt is kerültek gyakran a helyi maffia kezébe.