Szabadon látogathatják a hobbibúvárok a Britannic roncsait

Forrás: turizmus.com

 2022. június 13. 14:00

A hobbibúvároknak ezentúl nem lesz szükségük hosszadalmas hatósági engedélyeztetésre ahhoz, hogy lemerüljenek a Britannic és tíz másik, szintén az Égei-tengerben elsüllyedt hajó roncsához – jelentette be június 10-én a görög kulturális minisztérium.

A búvárok megnézhetik a roncsokat, fotókat és videókat készíthetnek, de semmit nem hozhatnak el róluk.

Görögországban eddig szigorúan felügyelték a hajóroncsok látogatását attól tartva, hogy a búvárok antik vagy más, történelmi szempontból fontos tárgyat elemelnek. Engedélyt az athéni kulturális minisztérium adott ki a hajóroncsok megtekintésére, több hónapos procedúra után, az engedély nélküli lemerülést pedig magas pénzbírsággal és elzárással büntették.

Búvár a Britannic roncsainál

Fotó: YouTube

A HMHS Britannic a Titanic testvérhajója volt, és az I. világháború alatt, 2016. november 21-én süllyedt el az Égei-tengeren, Kéosz sziget közelében, miközben kórházhajóként sebesült brit katonákat szállított Limnosz szigetére. A feltételezések szerint egy német aknára futott, és nem egészen egy óra alatt elsüllyedt.

A hajón lévő mintegy 1100 emberből a legtöbben szerencsésen megmenekültek, csak harmincan vesztették életüket, amikor az egyik hajócsavar szétzúzott egy mentőcsónakot.

A hajó roncsát a nagy francia tengerkutató, Jacques-Yves Cousteau fedezte fel a hetvenes évek közepén – írja az fvw.de.