Szabadon utazhatnak a csehek június közepétől

Forrás: turizmus.com

 2020. június 02. 09:58

Június 15-től szabadon utazhatnak a cseh állampolgárok szinte az összes európai országba, míg Csehországba 19, biztonságosnak minősített európai országból érkezhetnek szabadon külföldiek.

A cseh kormány hétfőn elfogadta a sajtó által szemafornak nevezett rendszert, amely három – biztonságos, közepesen kockázatos és magas kockázatú – kategóriába sorolta az európai országokat – közölte Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter a Twitteren megjelent bejegyzésében.

A cseh állampolgároknak csak a Nagy-Britanniából és Svédországból való visszatéréskor lesz kötelező felmutatniuk negatív koronavírus-tesztet, ellenkező esetben az érintettekre kéthetes házi karantén vár.

Csehországba a külföldiek csak a biztonságosnak minősített országokból érkezhetnek szabadon, a közepesen kockázatos és a magas kockázatú országok állampolgárait csak akkor engedik be, ha friss negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek.

Biztonságosnak 19 európai országot, közepesen kockázatosnak 10, míg magas kockázatúnak 2 országot minősített a cseh kormány.

Magyarország, valamint Csehország szomszédai – Szlovákia, Ausztria, Németország, Lengyelország – a biztonságos országok között vannak. Ebbe a kategóriába kerültek a turisztikai szempontból olyan fontos országok, mint Görögország, Horvátország, Bulgária, Románia vagy Szlovénia és Svájc is.

A magyar állampolgárok is szabadon utazhatnak Csehországba június közepétől

Fotó: Pixabay

A közepesen kockázatos országok között van például Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Dánia és Hollandia. A magas kockázatú kategóriába a cseh kormány szerint Nagy-Britannia és Svédország tartozik.

Csehországban hétfő estig 9286 ember fertőződött meg új koronavírussal, a betegségből 6642 ember már felgyógyult. Az áldozatok száma 321 és egy ideje már alig növekszik. Kórházban a betegséggel 123 embert kezelnek.