A világ vélhetően legkisebb közlekedési kiállítása nyílt meg Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2024. május 27. 12:31

„Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” címmel nyitott új kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, amely – a maga 2⨯13 négyzetméteres alapterületével – vélhetően a világ legkisebb állandó közlekedési kiállítása.

A tárlat, amely a Szabadság híd pesti hídfőjének északi vámszedőházában kapott helyet, bemutatja a Szabadság híd és a vámszedés történetét, továbbá betekintést ad a budapesti hidak múltjába magyar és angol nyelven.

A dunai átkelésért 1703-tól a városok – így Pest és Buda is – vámot szedhettek. Ezt 1849-től a Lánchídtársaság, majd 1870-től az állam szedte és a hidakon a vámszedőházakban kellett befizetni.

A Szabadság híd északi vámszedőháza lett az otthona a Közlekedési Múzeum mini kiállításának

Fotó: Szikora Zsombor, MMKM

E célból épültek a Szabadság híd vámszedőházai is a híddal egy időben 1896-ban, amelyekben nemcsak vámot szedtek, de a hídfenntartás egyéb feladataira is használták ezeket.

Az 1918 előtti budapesti közúti hidak mindegyikéhez épült vámszedőház, azonban a II. világháborút követően csak a Szabadság hídhoz tartozók maradtak fenn.

A híd és a vámszedés történetét bemutató tárlat egyik részlete

Fotó: Szikora Zsombor, MMKM

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumnak „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című időszaki tárlata mellett, amely az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában tekinthető meg októberig, lehetősége adódott új kiállítást nyitni a belvárosi Vámszedőházban is.

Ahogyan azt az „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” cím is sejteti, a kiállítás a Szabadság híd és a vámszedés történetét mutatja be, továbbá az épület emeletén egy általános budapesti hídtörténeti rész ismerteti a hidak és a városfejlődés kapcsolatát.

Kandeláberornamentika-részletek

Fotó: Szikora Zsombor, MMKM

A kiállított műtárgyak között többek mellett helyet kapott a Szabadság híd egy háború utáni – a ma láthatótól különböző – korláteleme, amely ma már sehol máshol nem tekinthető meg, fakockák a budapesti hidak felületéről, valamint a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolata. A hidak múltjának feltárását műtárgyak, fotók és animációs felvételek is segítik.

A mini múzeumban apró ajándéktárgyak, könyvek, sőt még üdítő is vásárolható

Fotó: Szikora Zsombor, MMKM

Az „Összekötve – Pest-Buda hídtörténete” című kiállítás ingyenesen megtekinthető a hét minden napján 10 és 18 óra között.