Szabadtéren láthatják az egri vár megújult ágyúit

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 27. 13:12

Az egykori püspöki palota előtti téren, szabadtéri kiállításon mutatják be a felújított ágyúk egy részét.

A Dobó István Vármúzeum három alkalommal pályázott és nyert el támogatást a Kubinyi Ágoston Program keretében a harci eszközök felújítására. Az utóbbi időben összesen 15 ágyú újult meg és ezzel lezárult a négyéves fejlesztési projekt.

Kelenik József hadtörténész, az intézmény igazgató-helyettese arról tájékoztatott, hogy a vár több mit húszéves ágyúparkja és idők során  jelentősen megrongálódott. Közülük néhány életveszélyessé is vált, így elengedhetetlenül szükséges volt a felújításuk.

Szabadtéri kiállításon láthatják az egri vár felújított ágyúit

Fotó: Mentusz Károly

A munkákat Galambos Sándor, a hírneves füzesgyarmati kovács- és hintókészítő mester műhelyében végezték el, hagyományos módszerekkel. A 15 ágyúból három ágyút sikerült felújítaniuk. A többit viszont  - a csövek nélkül - újra gyártották. Kézi erővel készítették el azok faszerkezetét, amelyhez kemény akácot, kőrist és bükköt használtak.

A harci eszközöket emellett olyan vaselemekkel is felszerelték,  amelyek várhatóan jobban ellenállnak majd az időjárás kedvezőtlen hatásainak. Az ágyúcsöveket pedig Egerben a Gyegép Kft.-nél festették újra.

Augusztus végéig 43 ezren látták a Fegyvermustra kiállítást

Fotó: Mentusz Károly

A tizenöt ágyút ünnepélyes keretek között adták át Eger Nemzeti Emlékhelyén, melyeket az idei Múzeumok Éjszakáján, valamint a Végvári Vigasságok rendezvényein már láthatott a közönség. A nemrég zárult idegenforgalmi főszezonban pedig sokan, főleg családok és gyerekek tekintették meg ezeket a harci eszközöket.

A hadtörténész azt is elmondta, hogy ezzel párhuzamosan a vár Dobó-bástyájában folyamatosan nyitva tart a Fegyvermustra című reprezentatív fegyvertörténeti kiállítás, amely június óta várja a közönséget. Augusztus végéig 43 ezer látogatót fogadtak.