Szabadtéri fotókiállítás nyílt Budapesten a Duna-korzón

Forrás: MTI

 2023. március 14. 13:57

A Magyarország 365 fotópályázat legjobb kétszáz alkotását mutatja be az a szabadtéri fotókiállítás, amely a március 15-i ünnepi programok részeként nyílt meg kedden Budapesten, a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen Magyarország képei címmel.

A tárlat a Magyarország 365 fotópályázat legjobb kétszáz alkotását mutatja be - hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, kiemelve, hogy a négy éve futó pályázatra eddig több mint 120 ezer alkotás érkezett profi és amatőr fotósoktól.

Kiemelte, hogy a felvételek a mai Magyarországról adnak látleletet. Dömötör Csaba szerint a jelenlegi nehézségekkel terhelt időszakban különösen nagy szükség van arra, hogy legyenek olyan események, amelyek "megtartanak és felemelnek", ennek a kiállításnak pedig ez az egyik kiemelt feladata. Dömötör Csaba szerint ezek a fotók bizonyítják, hogy "nekünk, magyaroknak van mit megvédenünk és van mire büszkének lennünk a kultúrában és azon túl is". Mint mondta, céljuk, hogy a képek minél több emberhez eljussanak: ezt a célt szolgálta a debreceni adventi tárlat és a mostani Duna-korzós kiállítás.

mo365

A Vigadó tér és a Március 15. tér között látható szabadtéri tárlat a Magyarország 365 fotópályázat legjobb kétszáz alkotását mutatja be

Fotó: Lakatos Péter/MTI

Kaiser Ottó fotográfus, a fotópályázat zsűrijének elnöke, a kiállítás kurátora arról beszélt, hogy több mint 120 ezer képből válogatták ki a szabadtéri bemutató felvételeit, témák mentén csoportosítva. A Vigadó előtti park köralakú kerítésén életképek, a sport világából származó, valamint színházi, táncos képek, portrék és társadalmi eseményeket bemutató felvételek láthatók. A Duna-partra és a szállodai sorra 70 duplaoldalas, átvilágítható installációt helyeztek ki, ezeken 130 kép látható főként a természet, táj kategóriákból, de van köztük aktközeli fotó is.
Kaiser Ottó szerint Magyarországon ez az egyetlen olyan szabadtéri kiállítás, amely villamosról is megtekinthető. A fotográfus egyedülállónak nevezte a Magyarország 365 fotópályázat gyűjteményét, szerint az alkotók között megtalálhatók hazai és nemzetközi pályázatok többszörös díjnyertesei, de sokan közülük a pályázat felfedezettjei, akiknek mostanra életformává vált a fotózás - hangsúlyozta Kaiser Ottó.