Szabadtéri minikoncertek Budapesten

Forrás: turizmus.com

 2017. május 24. 16:08

Erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofonzenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene, fuvolamuzsika – csak sétálnunk kell Budapesten és rálelhetünk egy-egy zenei csemegére a program gyönyörű helyszínein.

A Zenélő Budapest szabadtéri ingyenes koncertsorozatban idén – mely már a harmadik év a Zenélő Budapest történetében –  közel hatszáz minikoncerten, még több helyszínen, még tartalmasabb programmal, kiemelkedő hazai előadóművészek bevonásával muzsikálnak a zeneművészek, három hónap alatt, tizenhárom budapesti helyszínen.

A Zenélő Budapest harmadik évadjának első szabadtéri koncertjeit 2016. május 26-án, pénteken hallgathatja a közönség, a program az augusztus 18-ára tervezett fellépésekkel zárul. A szabadtéri helyszíneken 20-20 perces ingyenes mini élőzenei koncerteket élvezhet a publikum.

Koncerthelyszínek: a Várkert Bazár Gloriettje, illetve főbejárata, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika előtt, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty, valamint a Kristóf tér, és idén új színhelyek: a Központi Vásárcsarnok, valamint a Gerbeaud cukrászda terasza.

2017-ben először, a Várkert Bazár Öntőház udvarán felállított színpadon kiemelkedő hazai előadóművészek részvételével – vasárnaponként, de alkalmanként szombaton is, délelőtt 11 órától – ültetett nézőtérrel várják a szervezők egy-egy hosszabb koncertre a zeneszerető közönséget.

A Zenélő Budapest sorozatban összesen közel száz zeneművész lép fel, a gyönyörű történelmi színhelyekhez köthető – külön erre az alkalomra készült – kamarazenei műsorokkal, melyek a zeneirodalom remekeiből, többek között, Liszt, Bach, Haydn, Mozart, Schubert, Csajkovszkij, Chopin, Paganini, Bizet, Verdi, Doppler, Ravel műveiből válogatnak.

A fellépő művészek Budapest kiváló zenekarainak – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest – rendszeresen együtt kamarazenélő muzsikusai, valamint kiváló magyar zenészek és szólisták.

A tizenhárom fővárosi helyszínen különböző stílusú zenei programok hallhatók. A koncertek a színhelyekhez illeszkednek. A Vajdahunyad várában erdélyi népzenét és népdalelőadást élvezhet a közönség, a Magyarság Háza erkélyén játszó fafúvósok operaénekessel a magyar romantika és néphagyomány értékeiből adnak ízelítőt, a Várkert Bazár Gloriettjénél, stílusosan, huszárruhás rézfúvós kvintett, a főbejáratnál pedig a budai polgárok múltidéző dallamai szólalnak meg egy szaxofon együttes tolmácsolásában.

A Szent István Bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel egy ütőegyüttes előadásában, valamint többek között Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei hallhatók, ütőegyüttes és fuvolaművész közreműködésével, míg a margitszigeti Zenélő kút pavilonjánál rokokó ruhába öltözött hölgyek vonósnégyese és egy klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofon együttes játszik, klasszikusokat szólaltatnak meg jazz hangszerelésben; a belvárosi Deák, Vörösmarty és Kristóf téren pedig kürtök és fuvolák versengenek majd megszólaltatva Mozart, Dvořak, Bizet, Csajkovszkij, Doppler műveit; a Központi Vásárcsarnokban cigányzenét húznak majd.

Részletes program és információ a koncertekről a https://www.budapestinfo.hu/hu/zenelo-budapest-1oldalon, valamint az esemény facebook oldalán, a www.facebook.com/zenelobudapest elérhetőségen található.