Szakmai ajánlás a fürdők ideiglenes üzemszünetével kapcsolatban

Forrás: turizmus.com

 2020. március 16. 17:38

A Magyar Fürdőszövetség szakmai ajánlást tett közzé a közfürdők számára, hogyan járjanak el a létesítmény ideiglenes üzemszünete esetén.

A március 15-én kelt tájékoztatóban hangsúlyozzák, egy esetleges üzemszünetről szóló döntést jelenleg – mivel az operatív törzs még nem hozott döntést a közfürdők üzemeltetéséről – kizárólag a fürdő tulajdonosai (fenntartója), üzemeltetője tud meghozni.

Arra az esetre, ha – bármilyen okból – a fürdőlétesítményt bezárják, a Magyar Fürdőszövetség javaslatokat fogalmaz meg a fürdőüzemeltetők számára.

A javaslat szerint nagyon lényeges, hogy a területileg illetékes kormányhivatal népegészségügyi főosztályának jelentsék be a „vendégek fogadásának ideiglenes felfüggesztését”, de semmiképpen se a „fürdő bezárását” vagy a „működés megszüntetését”, mert ez az újranyitás előtt, új hatósági engedélyezési eljárást tehet szükségessé.

Kormányzati kárenyhítést remélnek a fürdők is

Fotó: 123rf

A Magyar Fürdőszövetség azt is javasolja, hogy mindent tegyenek meg a fürdőüzemeltetők a munkavállalók megtartása érdekében, és ha lehetőségük van rá, ne hagyják díjazás nélkül a munkavállalóikat. Az üzemszünet ideje alatt akár a munkáltató rendelkezése alá tartozó szabadságok kiadásával, akár állásidő elrendelésével is történhet.

Javasolják továbbá, hogy a várhatóan mindenhol fellépő likviditási problémák enyhítésére a fürdők kössenek megállapodást a munkavállalókkal egy, az alapbérnél alacsonyabb átmeneti díjazás alkalmazásáról.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy folyamatban van a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül a kormány felé egy kárenyhítő eszközrendszerre vonatkozó javaslat kidolgozása, amelyet ezen a héten be is nyújtanak.

Az MFSZ álláspontja szerint a fürdőknek a kárenyhítésben különleges helyet kell elfoglalniuk, ugyanis a jellemzően a fürdőkre nézve kedvezőtlen adó- és működési szabályozási környezet miatt is rendkívül alacsony jövedelmezőségük mellett nem tudtak ilyen drámai válsághelyzetekre elegendő tartalékokat felhalmozni, de újraindulásuk elmaradásával, vagy késedelmével a teljes magyarországi turizmus talpraállása ellehetetlenül.

A teljes szakmai ajánlás a közfürdők ideiglenes üzemszünetével kapcsolatban letölthető innen >>>