Szakmai évzáróvá válna az Egri Borszalon

Forrás: turizmus.com

 2018. január 01. 18:08

Csaknem ezer érdeklődőt fogadott az óév utolsó kiemelkedő turisztikai attrakciója, az Egri Borszalon a négycsillagos Hotel Eger-Parkban.

Az immár tizenhetedik alkalommal megszervezett eseményen harminc borász több mint 120 termékét kóstolhatta meg a közönség.

Oroján Sándor főszervező elmondta, hogy most először Grand Superior néven az egri és Eger környéki borászatok csúcsborait kóstolhatták meg az érdeklődők. Szeretnék elérni, hogy az Egri Borszalon a jövőben a magyar borász szakma országos évzáró eseménye legyen, így a karácsony és újév közötti időszakban még több turistát vonzzanak a hevesi megyeszékhelyre.

Új dizájnt kapott a rendezvény

Fotó: Mentusz Károly

Az eseményen Krizmanits József, a Magyar Bor Intézet alapító ügyvezetője a Kárpát-medence öt magyarlakta tájegységéről származó borokból mutatott be válogatást. Így a Felvidéken, a Délvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Dél-Baranyában tevékenykedő termelők sokszínű kínálatából is kóstolhattak a vendégek.

A kóstoláson és beszélgetéseken kívül az esemény fontos része volt az a bejelentés is, hogy egy fiatal egri tervezőpáros nyerte el az Egri Borkapu létrehozására kiírt pályázatot. Korábban az Egri Borbarát Hölgyek Egyesülete kezdeményezte, hogy a város déli részén kialakításra kerülő körfogalmi csomópontok díszítésével is népszerűsítsék az érkezők körében: Eger a hazai történelmi borvidékek egyik központja, valamint a szőlő- és a bor városa. Ezt a törekvést az önkormányzat is felkarolta - hangsúlyozta Gál Tibor borász, önkormányzati képviselő. A szakmai zsűri negyven pályamunka közül választotta ki a legjobbakat.

A bejelentést követően szakmai pódiumot is tartottak, amelyen jeles egri borászok mondták el véleményüket, javaslataikat a borpiac helyzetéről. A közönség megtudhatta, hogy az utóbbi időben megújult egri Szépasszonyvölgyben egyre jobb minőségű ételeket és minőségi borokat kóstolhatnak. Az összefogás eredményeként 2018 januárjától, az esztendő valamennyi hónapjában egy-egy kiemelt rendezvényt is tartanak a turistáknak.

Kapcsolódó cikkek