Önkéntes alapon szépül meg az ország egyik leggazdagabb gyűjteményes kertje

Forrás: turizmus.com

 2024. március 25. 13:25

Az Arbor az otthonunk! - címmel megkezdődik egy önkéntességen alapuló felújításai program az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében. Az Első Tavaszi Kaláka annak az eseménysorozatnak a kezdete, amelynek célja a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása, megújítása.

A Gellért-hegy déli lábánál elterülő, mintegy 7,5 hektár területű Budai Arborétum az ország egyik leggazdagabb gyűjteményes kertje, a magyar kertkultúra és tájépítészet ikonikus helyszíne, hiszen több mint másfél évszázaddal ezelőtt ez lett az otthona hazánk első kertészeti iskolájának.

Az arborétum rangjához méltó rendbetétele a 2023-ban életre hívott zöldfelület-gazdálkodás kerekasztalon vetődött fel. A fórum minden szervezete, résztvevője felajánlotta kapacitását, szakmai tudását, közreműködését és kifejezték azt az óhajukat, hogy a Budai Arborétum megszépülve legyen méltó a magyar zöldfelület-gazdálkodás jelenlegi és jövőbeli remélt állapotához.

Rendkívül kedvezően fogadták a kezdeményezést a Budai Campus elöljárói és az arborétum üzemeltetője is. A szervezők kidolgozták a 2024. évi programtervet, melynek első eseményén, március 22-én megrendezett Tavaszi Kalákán az arborétum számos helyszínén végeztek tisztítási, fenntartási, megóvási, faápolási munkálatokat az önkéntes szakemberekből álló munkacsoportok. A rendezvénysorozatnak az önkéntességi hagyományoknak megfelelően a közösségépítés és a tudásátadás is a célja, ezért a szervezők nagy gondot fordítottak arra, hogy a kalákázáson az egyetem hallgatói is részt vegyenek.

Március 22-én rendezték meg az első tavaszi kalákát

Fotó: Magyar Kertörökség Alapítvány

 

A szervezők hangsúlyozták: a kezdeményezés nem egyszeri megmozdulásként jött létre. Az ötletgazdák célja rendszeressé tenni az önkéntes alapon működő parkfelújítást. A Budai Arborétum hosszútávú fenntartása és fejlesztése érdekében pedig alapítványt hoznak létre, amelyben a szakmát gyakorlók és a hallgatók bevonásával folyamatosan születnek és valósulnak meg ötletek. A tervek szerint májusban adományozással összekötött jótékonysági bált is rendeznek, a zöldfelület-gazdálkodók társadalmi megítélésének javítása érdekében pedig céljuk önkéntes napok szervezésével minél szélesebb tömegek bevonása a közösségi zöldfelületek megóvásába.