Szakrális úttal, látogatóközponttal erősödhet a Badacsony vonzereje

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. november 04. 11:54

Folyamatban van a badacsonytomaji Szent Imre-bazalttemplomot a Kálvária úttal, a II. János Pál Emlékhellyel, a Szent István-kápolnával és az egykori pálos kolostor helyszínével összekötő szakrális tematikus út építése, de a település szakrális, kulturális értékeinek megőrzéséért többet is tennének.

"Tovább erősödhet, és az évszakok tekintetében teljessé válhat az utazók érdeklődése Badacsony és környéke iránt" – fogalmazott a Szakrális tematikus út – Badacsonytomaj és Badacsonytördemic turisztikai attraktivitásának fejlesztése című terv kapcsán Brájer Éva, a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (BTTF) vezérigazgatója.

Elmondta, hogy a tájépítészeti tradíciókhoz igazodó koncepciójuk alapján rendezni kívánják a Szent István-kápolna körüli teret, bazaltkőből kálváriát, a kápolnával szemben golgotát építenek, a „pálos emlékhelyen” keresztet állítanak. Emellett pedig a szakrális emlékeket összekötő gyalogutak, zöld járófelületek, lépcsők, korlátok rendbetételével biztonságosabbá teszik a természetjárást, túrázást.Projektjük átfogó céljaként említette a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic építészeti arculatának észak-balatoni tájhoz simulását, utóbbi település aktív turizmusba történő bekapcsolását, továbbá a település műemlék jellegű főutcájának megújítását, beleértve a 90 éves, faragott bazaltkő burkolat helyreállítását.

badacsony_123rf

Badacsonytomajban szakrális tematikus utat építenek, mely a Szent Imre-bazalttemplomot köti össze más szakrális, kulturális helyszínekkel

Fotó: 123rf.com

Tomajban a Bazalt templom előtti tér kinyitása, és a hozzá kapcsolódó Fő utca – jelenleg az aszfalt alatt rejlő – bazaltköves burkolatának bemutatása is indokolttá válik.

Előkészítő munkába kezd a BTTF a szőlőhegy tájképi megóvására is, szakértői anyag készül a hegy felszíni csapadékvíz-elvezetésére és a támfalak visszaállítására is. Mindezek mellett a szervezet szükségesnek tartja egy olyan Badacsony Kódex elkészítését is, amely révén a jövőben is biztosítható lesz a hegyen lévő jelenségek egységes arculatának megőrzése. A turisztikai fejlesztésekre létrehozott részvénytársaság vezetője elengedhetetlennek tartja Badacsonytomaj helyi közlekedésének összehangolását, ezért szakemberekkel vizsgáltatnák meg a parkolási lehetőségeket és a kerékpárosbarát fejlesztések alternatíváit is.

"Badacsonynak nemcsak a borászati kultúrájával, hanem kultúrtörténeti értékeivel is fel kell hívnia magára a figyelmet. Azt szeretnénk, hogy a hegy lábánál elterülő, ez idő szerint önkormányzati tulajdonban lévő, hathektáros tér közösségi funkciót töltsön be, és épüljön ott egy olyan interaktív kulturális és turisztikai látogatóközpont, amely a térség szőlő- és borkultúrája mellett többek közt Badacsony és a tanúhegyek geológiáját is bemutatja" – tette hozzá a vezérigazgató.

Brájer Évától megtudtuk: a Badacsony-projekt kizárólag állami támogatásból valósul meg. Első körben 1,1 milliárd forintot kapott a BTTF, és ebből a Kálvária út valósul meg. A városközponttal kapcsolatos tervre (kulturális és turisztikai látogatóközpont) további 1,5 milliárd forint állami támogatást várnak. Ez utóbbira feltételes közbeszerzést ír ki a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A Kálvária út megnyitása 2022 tavaszára várható, a projekt második ütemének átadását – feltételezve, hogy az önkormányzat közösségi célra bocsátja a kulturális és turisztikai látogatóközpont céljára alkalmas hathektáros teret – 2023 tavaszára tervezik.