Szálláshellyé alakítják a borospincéket a Vasi Hegyháton

Szerző: Németh Andrea

Forrás: turizmus.com

 2020. március 01. 11:17

A bor tematikája köré épül, és a helyi apróparcellás szőlőtermelés és picekultúra hagyományait alakítja turisztikai attrakcióvá a Vasi Hegyhát-Rábamente térség és az osztrák Weinidylle Natúrpark közös, határon átnyúló projektje, melyről az Utazás kiállításon részletesen beszámolt a két régió.

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a sajtótájékoztatón, melyen elmondta: a minisztérium évekkel ezelőtt programot indított a szőlőhegyi kultúra megmentésére, 450 pályázatot támogattak összesen 5 milliárd forint értékben. Ebből zömmel a szőlőhegyi pincék, présházak infrastrukturális fejlesztését (víz, villany stb.). Szintén kiemelte, hogy a térség kiváló adottságokkal bír a hagyományos magyar szőlő- és gyümölcsfajták termesztésére, örömteli, hogy a régióban sokan fáradoznak ezek megmentésén.

Tipikus látkép a Vasi Hegyháton

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület

A nyugat-magyarországi és a burgenlandi határrégió dombvidékein egyaránt megtalálhatók idilli kis szőlőhegyek és azok présházai, pincécskéi (németül Kellerstöckl), melyek a gazdasági szerepük mellett a közösségi élet és a rekreáció helyszínei voltak már évszázadok óta. A szőlőhegyek világa, ahogy az egész vidéki élet is, átalakulóban van, de a mai ember számára is tartogatnak lehetőségeket ezek a különleges életterek.

 

Határon átnyúló együttműködés

Az Interreg V-A Ausztria–Magyarország Együttműködési Program keretében megvalósuló, A tradicionális, tájképet meghatározó borospincék fenntartása a fenntartható turizmusba való beillesztés segítségével című projekt tartalmát is ezek a szőlőhegyi életterek adják.

Az itt fellelhető épületek közül számos építészetileg is különleges és védelemre méltó, kiemelkedő értéket képviselnek a régió kulturális és turisztikai egyediségének szempontjából.

A projekt azt a folyamatot kívánja elindítani, illetve élénkíteni, hogy azon pincécskék megőrzése, amelyek már nem az eredeti funkciójukat látják el a szőlőtermesztés és a borászat területén, hangulatos, egyedi szálláshelyekké váljanak, így bekapcsolódva a térség turizmusába.

A sajtótájékoztató résztvevői magyar és osztrák oldalról

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület

A turizmusban tapasztalható trendek alapján megfigyelhető, hogy a turisták keresik az egyedi, élményalapú szolgáltatásokat, az autentikus szálláshelyeket, ahol átélhetik a helyiek mindennapjait, megismerhetik az ott élők hagyományait.

Ehhez nagyon jó adottságokkal rendelkezik a magyar oldalon a Vasi Hegyhát-Rábamente térsége és az osztrák oldalon a Weinidylle Natúrpark. Ezt a lehetőséget tovább tudja majd erősíteni a Vasi Hegyháton tervezett, jelenleg 20 település aktivitásával szerveződő natúrpark, ahol épp a szőlőhegyek világa kapja majd a fő hangsúly.

Mindezen alapokról indulva a Weinidylle projekt alapvető célja egy közös, egyedi, határon átnyúló turisztikai kínálat kidolgozása. A bevont borászok és turisztikai szolgáltatók kölcsönösen erősíthetik egymást, valamint könnyebbé válhat számukra a piacra jutás, ha az egyedi ajánlatokat, élményígéreteket csomagban, országhatártól függetlenül összekapcsolva ajánlják a turisták számára.

Ehhez a kínálathoz kapcsolódóan idén már több határon átnyúló rendezvény is megvalósul a Weinidylle bor-élményrégió területén:

2020. május 2-3. Weinfrühling Südburgenland
2020. május 30-31. Orbán-napi Hegyi Vigadalom és Nemzetközi Borverseny
2020. szeptember 26-27. Hegyháti Tájoló
2020. november 7-8. Újbor szentelés, Liba-lakoma

 

Pincékből apartmanházak

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén megtörtént 10 szőlőhegy részletes felmérése, mind természeti, mind építészeti szempontból, melynek eredményeként 23 pincetulajdonostól kaptak pozitív visszajelzést arra vonatkozóan, hogy a jövőben szívesen fejlesztené épületét pinceapartmanná – tájékoztatott Zágorhidi Czigány Ákos, a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület elnöke.

A tervek között szerepel még a 2020-as évben legalább 5 épület kialakítása, illetve átalakítása, hogy azok a következő nyári szezonban már kiajánlhatók legyenek.

 

Infopontok, térképek és app

A határon átnyúló bor élményrégió egységes megjelenítését, a csomagajánlatok és a pinceapartmanok kiajánlását a határ két oldalán létrehozott információs pontok (Moschendorf/Ausztria, Oszkó/Magyarország), valamint az osztrák és magyar oldalon már lefolytatott és jelenleg is folyamatban lévő online és offline marketingkampányok, kétnyelvű kiadványok, térkép, egy közös honlap és WebApp segítik.

A Vasi Hegyhát-Rábamente területén elkészült egy olyan fotóarchívum, amely aktuálisan mutatja be a térség látnivalóit, értékeit és rendezvényeit. A vendégek megnyerésére image filmek és szpotok készültek, amelyek segítségével a látogatók átélhetik ezt a hangulatot, a szokásokat, egy pillanatra beleképzelhetik magukat a Weinidylle bor élményrégió idilli környezetébe.

A projekt során nagy hangsúlyt fektetnek a helyiekben rejlő tudás és lelkesedés kiaknázására és ezek fejlesztésére.

Ennek okán különböző tematikájú képzéseket tartanak, ahol mindenki megtalálhatja a számításait akár borászatról, gasztronómiáról, akár kommunikációról vagy éppen rendezvényszervezésről van szó. A cél, hogy ezen képzések hozzásegítsék a helyieket a profi vendégfogadáshoz, az ízléses kínáláshoz és a megfelelő kommunikációhoz.

 

Élményképzések a kismesterségekről

A projekt keretében 1-2-3 napos élményképzések kerülnek kidolgozásra és megszervezésre, melyek kapcsán a résztvevők úgy élhetnek át a vidéki élményeket, hogy közben használható tudást szereznek a Weinidylle bor élményrégióra jellemző építészettel, gasztronómiával vagy kézművességgel kapcsolatban. Ezek az élményképzések a későbbiekben a régió egyedi turisztikai kínálatát fogják majd erősíteni.

A régió saját standdal mutatkozott be az Utazás kiállításon a nagyközönségnek

Fotó: Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület

Végeredményként egy olyan határon átnyúló élményrégió kialakítását célozták meg, ahol a helyiek autentikus tudással, a vidéki életre jellemző természetességgel fogadják azon turistákat, akik számára fontosak azok az egyedi kulturális-, társadalmi- és természeti értékek, amelyek a projekt területét jelentő határtérségre jellemzők.

Info: weinidylle.at, hegypasztor.hu, vasihegyhat-rabamente.hu.