Szállítja az eredményeket Linz merész turizmusstratégiája

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2022. július 20. 17:40

Példa nélkül sikeres és eredményes első félévet zárt Linz turizmusa. Az atipikus, másoktól eltérő, néha provokatívan merész marketingstratégia és termékfejlesztési irány eredményesnek bizonyult – derült ki Georg Steiner, a Linz Tourismus ügyvezetőjének július 19-ei sajtótájékoztatójából.

Az emberi kíváncsiságra, a kulturális ajánlatokra, a helyiekkel való gazdagító találkozásokra, a természet és a város szimbiózisára felépített, autentikus turisztikai kínálat, valamint az ezt innovatív eszközökkel népszerűsítő kampányok meghozták az eredményeket. Bár az életminőséget és az élményeket fókuszba helyező stratégia szerint nem „mindenható jelentőségűek” a számok, azt látni kell, hogy a járványidőszak előtti eredményeket már meghaladják az idei év aktuális vendégforgalmi mutatói – olvasható a linzi turisztikai hivatal friss közleményében.

A belföldi vendégek után Németországból és Lengyelországból ékezett idén a legtöbb vendég Linzbe, de dobogós küldőpiac Magyarország is. Az ideális méretű, könnyen bejárható és megélhető város rendkívül gazdag és inspiráló kulturális kínálattal is rendelkezik, amelyet jól kiegészítenek a természetközeli attrakciók is. A város, kultúra, természet „bizsergető kombinációját nyújtó jövő városát” évről-évre egyre több magyar látogatja.

A Duna-menti kabinhajózás és a kerékpáros turizmus számára is fontos csomópont Linz városa, ahol a Duna szerves részét alkotja a városszövetnek. A csoportos utak szervezőit is praktikus programtervezővel várják a Linz Tourismus szakemberei, amelynek segítségével pár kattintással online alapon maguk összerakhatják, megtervezhetik a csoportra szabott útjaikat.

Linz egyben az innováció és digitalizáció ausztriai mintavárosa, nem véletlen, hogy az EU SmartTourismDestination programjába Ausztriából egyedül Linz került beválasztásra. Az elmúlt év augusztusában a Linz Tourismus megrendelésére készített, az online csatornákon virálisan terjedő turisztikai reklámfilm tankönyvekbe illő sikertörténetet írt, amely Cannes-tól kezdve Berlinen, New Yorkon és Kyotón keresztül egészen Dél-Afrikáig sorra nyeri a rangos nemzetközi filmfesztiválok kitüntető díjait. „A turisztikai reklámfilm jó példa arra, hogy a megváltozott világban nem konvencionális szemlélettel, az emberek és az őszinte humor fókuszba helyezésével lehet leginkább a vendégek figyelmét felkelteni” – nyilatkozta Georg Steiner, a Linz Tourismus ügyvezetője a Cannes-i Filmfesztivál Arany Delfin elismerésének átvételét követően.

A felső-ausztriai Linz vendégforgalmi mutatói már meghaladták a pandémia előtti szintet

Fotó: 123rf.com

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az egyik leginnovatívabb ausztriai turisztikai egyesület hírében álló Linz Tourismus a rövid videóval heteken keresztül tematizálta az osztrák médiát és közbeszédet. A „Linz ist Linz” azaz Linz az Linz cím alatt bemutatott kisfilm napok alatt feltornászta magát az osztrák és német média vezető hírei közé, s ez az érdeklődés máig kitart. A YouTube-csatornán a legtöbbet kattintott gazdasági tematikájú kisfilm lett az alkotás. Ausztriában mind szövetségi, mind tartományi szinten kiemelten foglalkoztak vele a híradások, TV-híradók és vezető napilapok szerkesztőségi cikkei. A turisztikai szakmai műhelyekben a mai napig keresik a választ és a magyarázatot: mennyire megosztó az akció, illetve miként generálhatott ekkora figyelmet egy, a közösségi hálókon keresztül terjedő turisztikai reklámakció? A film jó alapot szolgáltatott egy társadalmi vita lefolytatásához is a városban, melynek során a linzi polgárok a saját reflexióikat is elmondhatták a világról, amelyben élnek, s amelyben élni szeretnének.

Az alkotás mindezidáig 10 nemzetközi filmfesztiválon nyert rangos díjat.

A film bemutatását követő hónapokban már rögtön jelentős vendégforgalom-élénkülés volt megfigyelhető a városban, ami komoly eredmény a világjárvánnyal leginkább sújtott városi turizmus területén – hívta fel a figyelmet Georg Steiner, aki szerint a turizmus újjáépítéséhez bátor lépésekre is nagy szükség van. A „Linz az Linz” promóciós film őszinte, reális és autentikus képet kíván adni a városról, ahogy azt némi öniróniával a helyiek maguk is látják – vallják a készítők. „Egy város nem csak a házakból és látványosságokból, hanem legfőképpen az emberekből áll” – olvasható a Linz Tourismus szakmai koncepciójában. Az emberek meg sokfélék, sokszínűek, akik a saját városukat is sokszor eltérően látják. A filmben nem modellek szerepeltek, hanem ténylegesen linzi polgárok, akiket a linzi filmstúdió, a Forafilmrendezője a járókelők közül választott ki.

A számos nemzetközi elismerésben – köztük smarttourism city EU Bizottsági különdíjban is – részesült, az Európai Kulturális Fővárosa címet is viselő Linz város turisztikai szervezete immáron a város élménylaborjaként, programgeneráló és történetmesélő turisztikai szervizközpontként definiálja saját szerepét, s ennek megfelelően teljesen új alapokra helyezte munkáját. Az idei eredmények és sikerek egy puzzle darab abban az összképben, amelyet Linz már több mint egy évtizede, „pozitív változások sorozatával” következetesen épít. Nem véletlen, hogy a város turisztikai szlogenje a „Linz verändert”, azaz a város pozitívan megváltoztatja az oda látogatót, s az ottlakók szemléletét egyaránt, miközben maga is változik és változtat. A változás nem áll meg, jövőre is garantáltan folytatódik.

A szerző a GD Consulting turisztikai tanácsadó iroda vezetője, egyben a Linz Tourismus magyar piacért is felelős különmegbízottja.