Szamárfüllel búcsúztatja Pécs a nyarat

 2015. augusztus 17. 11:09

Száznál is több programmal várják a családokat a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválján, amelyet augusztus 21. és 23. között tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A negyedik alkalommal sorra kerülő Szamárfül fesztiválra a negyed öthektáros területe játszóházzá válik. A háromnapos rendezvényen közkedvelt és ismert zenészek, gyerekzenészek lépnek fel: koncertet ad Bognár Szilvi, a Kolompos Zenekar és Palya Bea. A színházi programok sorát a Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, a Nektár Színház, a Vojtina Bábszínház előadásai erősítik. A PR-Evolution Dance Company a tánc nyelvén meséli el a gyerekeknek a Lúdanyó meséi című történetet, esténként pedig Bogárdi Aliz Esti mese című foglalkozásai zárják a napot.

Fotó: szamarfulfesztival.hu/Tóth László


A legbátrabb gyerekek pizsamába öltözve, mécsesekkel felszerelkezve a Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton is részt vehetnek, amelyet a negyed zegzugaiban rendeznek a szervezők. Az érdeklődők ezenkívül számos foglalkozáson tehetik próbára ügyességüket: az ÁkomBÁBOM műhelyben kedves és szerethető figurák készülnek textíliából, gombokból, szalagokból, vagy akár fél pár zokniból, a Mesegyárban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói mesét kreálnak a gyerekekkel, a Bendegúz Gyermekzugban félszáz fejlesztő- és társasjátékkal játszhatnak.
Emellett lesz képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház, varrósarok, állatsimogató, a Cellux Csoport művészeti programjain pedig a gyerekek felnőttekkel együtt gondolkodhatnak a világ fontos kérdéseiről, például arról, miként hasznosíthatók a környezetünkben feleslegesnek vélt dolgok.

AKincses Piacra bárki elhozhatja megunt, elfelejtett játékait, a Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket, míg a Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában kicsik és nagyok egyaránt tesztelhetik, mennyire jó a reflexük, mennyire kitartóak, milyen az egyensúlyérzékük.

A fesztiválon a PTE-PEAC Vívószakosztályának köszönhetően kipróbálható a vívás, ezen kívül lesz falmászás, ballancebike, rodeó bika és pedálos Moszkvics verseny is.

A ZSÖK tájékoztatása szerint a Szamárfül az elmúlt években az ország egyik legnagyobb családi fesztiváljává nőtte ki magát, tavaly mintegy 15 ezer látogatója volt.