Időutazás a Balatonnál – újjászületett a Szántódpusztai Majorság

Szerző: Bikkes Katica

Forrás: turizmus.com

 2023. december 17. 05:54

Három éven át tartó, 1,89 milliárd forintból megvalósított felújítást követően újra megnyílt a Szántódpusztai Majorság, amely kulturális központként, közösségi térként és élő majorként működik ezután egész évben – hangzott el az átadóünnepségen pénteken, Szántódon.

Szántód-Szántódpuszta a magyar műemlékek kiemelkedő, egyedülállóan egyben maradt példája. A Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepel, de igazi fénykorát a török hódoltságot követően élte, miután Grassó Vilibald tihanyi apát megkezdte a teljesen kifosztott, felégetett majorság újjáépítését.

A legújabb felújításokra 2021 és 2023 között került sor a majorság kulturális örökségének hosszú távú védelme érdekében, valamint azért, hogy újabb, négy évszakos programlehetőségek jöjjenek létre a dél-balatoni térségben.

Visszaköltözött a vidéki élet a Szántódpusztai Majorságba

Fotó: NÖF / Facebook

 

A most lezárult felújításoknak köszönhetően a mintegy 20 hektáros Szántódpusztai Majorság tartalmas kikapcsolódási lehetőségként szolgál a kulturális attrakciók iránt érdeklődők számára. A birtokon 13 épület és építmény újult meg és gazdagodott különböző szolgáltatásokkal, így a látogatók eredeti helyszíneken ismerhetik meg a régebbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit.

A fejlesztések megvalósulásával a Szántódpusztára érkezők megtapasztalhatják egy működő, „élő" majorság mindennapjait. A Kiskastélyban – amelyet a hajdani cselédség emlegetett kastélyként – található interaktív tárlat Szántódpuszta életét mutatja be, a helyi emberek összefonódásait és a helyi értékeket tárja a látogatók elé.

A Kiskastélyban megismerhetjük az "élő" majorság mindennapjait

Fotó: turizmus.com

 

Megismerhetjük a szántódi rév történetét, miközben beülünk egy balatoni csónakba, de megtudhatjuk azt is, hogy mit ettek a szántódpusztai cselédek. A Magtárban látható, kétszintes kiállítás a búza útját mutatja be, a fogadóépületben pedig egy babamúzeum is megnyílt a látogatók előtt.

A Magtárban található interaktív kiállítás a búza útját mutatja be

Fotó: Nagy Bálint / Facebook

 

A majorság a lovaskultúra egyik központjává vált, és helyszínt biztosít családi rendezvényektől kezdve kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények és hagyományőrző programok számra. A birtokon létrejöttek továbbá új család- és gyermekbarát attrakciók (állatsimogató, tematikus játszótér, mezítlábas park, gyógynövénykert), amelyek nemcsak a turisták számára teszik vonzóvá a majorságot, hanem a helyi közösségek és a környékbeli lakosság számára is.

A majorság területe újra megtelt különböző állatokkal

Fotó: turizmus.com

 

A majorság sok viszontagságon ment keresztül: kifosztották, felégették, újjáépítették, volt, hogy a tihanyi apátság éléskamrájaként működött, de a jellege és egyedi hangulata soha nem változott – mondta el Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) ügyvezető igazgatója a pénteki átadáson. Hozzátette: a vállalkozások a termelői közösség inkubátorházaként tekintenek a majorságra, pont úgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt. Hétvégenként termelői és kézműves piac is várja a látogatókat.

Szántódpuszta parkrésze egész évben ingyenesen látogatható, egyes kiállításaira azonban belépőt kell váltani. A majorság a hét minden napján reggel 9 és 17 óra között tart nyitva. További információk a majorság honlapján, illetve a majorság Facebook-oldalán olvashatók.

(X)