Szaporodnak a lezárható francia zöldzónák

Forrás: turizmus.com

 2017. december 14. 15:07

Az év vége felé újabb hat olyan térséget jelöltek ki Franciaországban, amelyet bármikor lezárhatnak az autósok előtt a megnövekedett légszennyezettség miatt.

Toulouse, Haute-Savoie, Savoie, Maine-et-Loire, Vendée and Gers – ezek az újonnan kijelölt környezetvédelmi zónák. A francia hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a téli időszakra jellemzők a légszennyezettségi csúcsok, márpedig az önkormányzatok ilyenkor jogosultak elrendelni korlátozásokat.

A prefektúrák akár városok százaiban is megtilthatják bizonyos járművek közlekedését, ha a környezetszennyezés mértéke meghaladja az európai uniós határértékeket. Márpedig az utóbbi időben ez egyre gyakrabban fordul elő a megjelölt térségekben.

Toulouse is lezárható

Fotó: turizmus.com

Az állandó zöldzónákkal szemben ezeken a helyszíneken csak átmenetileg korlátozzák a forgalmat. A behajtási tilalmat viszont bármelyik pillanatban elrendelhetik, és ilyenkor a meghatározott környezetvédelmi kategóriába eső autók nem léphetik át a zónák határát.

A crit-air.fr oldalon minden információ utolérhető a környezetvédelmi zónákról és a pillanatnyi állapotukról, és az ingyenes applikáció, a Green-Zones app is hasznos lehet az alternatív útvonalak megtalálásában.