Szardínia: tengernyi érzelem

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2018. június 07. 09:39

Az Olasz Kultúrintézet adott otthont a „Sardegna: un mare di emozioni” című rendezvénynek, amely Szardínia tartomány turisztikai és gasztronómiai értékeire hívta fel a figyelmet.

Szardíniáról főként smaragdszínű öblei és homokos tengerpartja jut eszünkbe, ám ez a mediterrán sziget ennél jóval többet tartogat. Ősi építészeti öröksége, ma is élő, gazdag népi kultúrája, egyedülálló gasztronómiai kínálata jórészt még felfedezésre vár. A hamarosan induló Budapest–Alghero közvetlen repülőjáratnak köszönhetően mostantól a magyar turisták is könnyebben érhetik a Földközi-tenger második legnagyobb szigetét.

A rendezvényt az Olasz Kultúrintézet szervezte az immár negyedik (idén május 30. és június 16. között zajló) Olasz Fesztivál keretében, együttműködve az Olasz Külkereskedelmi Intézettel (ITA) és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamarával. Amint azt Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete köszöntőjében elmondta, Szardínia, Olaszország harmadik legnagyobb tartománya közel sem olyan ismert, mint azt megérdemelné. Ez a még jórészt érintetlen sziget egyre fejlődő turisztikai infrastruktúrájának köszönhetően világszínvonalú desztinációvá válhat, és komoly növekedés elé néz, a „Sardegna: un mare di emozioni” rendezvény is ezt hivatott elősegíteni.

Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója Szardínia természeti és kulturális gazdagságát emelte ki. A sziget tengerpartját sokan a Karib-térségéhez hasonlítják, miközben a belső területeken a sok ezer éves nuraghe-kultúra, a tradicionális folklór vagy a sajátos enogasztronómia még felfedezésre vár. (Olaszországban az enogasztronómia fogalmát leginkább így értelmezik: ösvény a helyi kultúra megismeréséhez.)

Ahhoz, hogy Szardínia mint turisztikai termék versenyképes legyen, új eszközökre, megújult, élménycentrikus kínálatra van szükség, mondta el Ninni Chessa, Szardínia Tartomány Turisztikai Főosztályának kabinetfőnöke.

Marco Bulf, Ninni Chessa, Gian Luca Borghese

Fotó: Olasz Fesztivál Facebook-oldala

 

Bár a tengerpart csodaszép, ez ma már nem elégséges vonzerő. A sziget egészén sok-sok apró turisztikai célállomást kell kialakítani, és Szardíniát egész éven át vonzóvá tenni. Tavasszal az úgynevezett „lassú turizmus” révén a sziget erdős belső tájai kínálhatnak élményeket főként a kerékpárosoknak és a gyalogtúrázóknak; a májustól októberig tartó nyári szezon a strandolóké; az ősz ideális az ókori és középkori építészeti örökség, illetve a szürettel kezdődően a helyi gasztronómiai kincsek felfedezésére; a tél pedig a karneválokkal, vallási ünnepekkel a gazdag szárd folklór megismerésének ideje lehet.

Szardíniai turisztikai lehetőségeinek bemutatása után a Magyarországi Szárd Társaság megalakulásának hivatalos bejelentésére is sor került. Végül Tommaso Sussarello enogasztronómus, könyvkiadó a „mindig fényárban fürdő” sziget mezőgazdasági kultúrájáról ejtett néhány szót. Amint elmondta, Szardínián a klíma és a táj mindig is kedvezett az emberi életnek és a mezőgazdaságnak, ami az élelmiszerek – kenyérfélék, tészták, borok, sajtok, szalámifélék vagy olívatermékek – gazdagságában is megmutatkozik. A szigeten az élelmiszertermelés további minőségi és mennyiségi fejlődés előtt áll, és a szárd vendégszeretettel karöltve ugyancsak fontos turisztikai vonzerő lehet. Végül mindezt a gyakorlatban is megtapasztalhatták a „Sardegna: un mare di emozioni”vendégei, a rendezvény ugyanis jellegzetes szárd termékek kóstolójával zárult.

Szárd finomságok

Fotó: Olasz Fesztivál Facebook-oldala