Szárnyal a turizmus Dubajban

Forrás: turizmus.com

 2015. június 10. 15:50

Dubajban nem csak a felhőkarcolók, a turizmus számai is az egekbe törnek: a Mastercard rangsorában a legnépszerűbb városok között a 4. helyen szerepel, s a nemzetközi rendezvényeknek köszönhetően az ICCA és az UIA rangsoraiban is hatalmasat ugrott előre.

Dubaj nem hiába tesz óriási erőfeszítéseket a szabadidős és az üzleti turizmus fejlesztésére, a légi közlekedésben és a szálláshelyek tekintetében egyaránt tetten érhető nagyszabású fejlesztések jelentős előrelépéseket eredményeztek a legkülönbözőbb nemzetközi rangsorokban.

A Mastercard nemrégiben közzétett, 132 top desztinációt vizsgáló rangsorában a tavalyi 5. helyről a 4. helyre lépett előre a városállam. Jóslataik szerint az emírség 2015-ben 14,3 millió nemzetközi turistát fogadhat, ami azt jelenti, hogy minden városlakóra 5,7 nemzetközi vendégéjszaka jut az idén.

 

A Mastercard bejelentése után néhány nappal az is kiderült, hogy az emírség a nemzetközi konferenciák számát tekintve is megőrizte vezető pozícióját a Közel-Keleten. Az ICCA (International Congress & Convention Association) 2014-es rangsorában – melyet egyébként a szakma az egyik legmegbízhatóbbnak tart – 19 helyet előrelépve a 44. helyen szerezték meg.

Ami a nemzetközi találkozókat illeti, Dubajnak több oka van ünnepelni, hiszen az UIA (Union of International Association) nemrégiben megjelent publikációja szerint óriási előrelépést tett: a 2013-as év 80 eseményével szemben 2014-ben 146 nemzetközi rendezvénynek adott otthont, így a 21 helyről a 14-ra ugrott előre.

A növekvő népszerűséget kommentálva Helal Almarri, a Dubai Tourism vezérigazgatója megjegyezte: „Dubaj világszínvonalú infrastruktúrájának, magas színvonalú szolgáltatásainak és lenyűgöző attrakcióinak köszönheti a sikert, s csábítja visszatérésre látogatóit. A Mastercard 2015-re vonatkozó jóslatai megközelítik saját becsléseinket a várható forgalomra vonatkozóan, és egyértelműen demonstrálják Dubaj mint úti cél vonzerejének növekedését".

A város 13,2 millió nemzetközi utazót fogadott 2014-ben, ami 8,4 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest. A látogatás célját tekintve a szabadidős turisták dominálnak (59%), majd az üzleti utazók következnek (21%), sokan érkeznek baráti és rokonlátogatásra is (17%).

A Dubai International Airportot (DXP) 2014-ben 70,5 millió utas használta, ezzel a légikikötő a világ első számú repülőterei közé emelkedett. Dubaj második legnagyobb légikikötőjének, az Al Maktoum International at Dubai World Central (DWC) bővítése várhatóan az idén elkezdődik. A jelenleg évi 6 millió utast fogadó bázis kapacitását 26 millióra emelik 2017 első negyedévére, részeként annak a 32 milliárd dolláros, tavaly szeptemberben bejelentett projektnek, mellyel a világ legnagyobb repülőterét kívánják létrehozni évi 200 millió fős éves kapacitással.