Szarvasbőgés a nappalidban

Forrás: turizmus.com

 2021. december 01. 17:44

Mindannyian szeretjük hallgatni a tenger hullámzását és a trópusi esőerdők élővilágát, amelyet már az interneten keresztül is bárhol, bármikor el lehet érni. De mennyire ismered a téged körülvevő természet hangjait?

Az idén 30 éves WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió együttműködésének köszönhetően mostantól kétszáz éves magyar fák susogását, rejtőzködő madaraink énekét, hazai folyóink csobogását vagy akár a Dráva menti szarvasbőgést is hallgathatjuk a nappalinkban.

Az egyedülálló, kizárólag magyar természethangokat tartalmazó Csendülő - Hallható Természetvédelem című album a természet egy különleges darabkáját őrzi: a hangját. A WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió közös munkájának gyümölcse a természetvédelmi civil szervezet elmúlt 30 évének jelentős állomásaira kalauzolja el a hallgatókat.

A WWF Magyarország idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját, és a rengeteg kihívás mellett több helyszínen is számos természetvédelmi sikert tudhat magáénak partnereivel együtt. Az albumon ebből kapunk egy kis ízelítőt: legyen szó élőhely-rekonstrukcióról, klímaalkalmazkodásról, különleges természeti környezet megóvásáról vagy a nagyragadozókkal való együttélés elősegítéséről, az egyes helyszínek hangjain keresztül megismerhetjük ezeket az értékes területeket.

Az albumot hallgatva élvezhetjük többek között a püspökszilágyi patak csobogását, miközben a tavaszi vihar során a klímaalkalmazkodást segítő telepített rönkgát felfogja a villámárvizet, részesei lehetünk az UNESCO által a közelmúltban elismert Mura-Dráva-Duna Bioszféra-rezervátum területén, a Lankóci-erdőben élő szarvasok bőgésének, és hallhatjuk a két alkalommal is sikeresen megóvott, háborítatlan Csarna-völgy erdejének élővilágát is. De azt is megismerhetjük, hogy milyen Tiszatarjánban a tikkasztó alföldi nyár hangja, vagy hogyan zajlik az élet a 2013-ban helyreállított vízi paradicsomban, a Szabadság-szigeten.

Ezeken a helyszíneken túl a WWF Magyarország és az Első Pesti Egyetemi Rádió a Normafán, Nagykőrösön, a Hajógyári-szigeten, a Bükk-fennsíkon és a Naplás-tónál vette még fel a természet hangjait. Hogy a legautentikusabb hangokat rögzítsék, a felvételt készítő csapat nem riadt vissza semmitől: indultak hajnalban madáréneket felvenni, vadkempingeztek dermesztő hidegben a Bükkben, menekültek szúnyogok elől és egészen közelről tapasztalhatták meg a szarvasbőgés varázsát is.

A felvételeket készítő csapat igyekezett a legautentikusabb hangokat rögzíteni (az album bemutatóján a CinemaMOM-ban)

Fotó: Szabó R. János

A Csendülő - Hallható Természetvédelem ötlete közösen született meg az Első Pesti Egyetemi Rádió és WWF Magyarország munkatársaival. Az album azonban nem készülhetett volna el a civil szervezet 11 adománygyűjtő követe nélkül, akik kitartó és kreatív kampánymegoldásokkal dolgoztak azért, hogy előteremtsék a projekt anyagi forrását.

Az album bemutatójára a WWF Magyarország 30. születésnapja alkalmából a CinemaMOM-ban rendezett ünnepi eseményen került sor, ahol a résztvevők amellett, hogy belehallgathattak a felvételekbe, megnézhették az album elkészülésének körülményeiről szóló werkfilmet, és részt vehettek egy WWF Corner kerekasztal-beszélgetésen is, ahol a beszélgetőpartnerek a természetvédelem és fenntarthatóság művészi, kreatív ábrázolásáról és marketingben betöltött szerepéről folytattak eszmecserét.

Az album elérhető a Spotify-on, az Amazon Music-on, a Deezeren és további számos zenei streaming szolgáltatón is, a WWF Magyarország weboldalán pedig a hangokon túl térkép is segít az eligazodásban.