Szarvasbőgés-hallgató túrák a Pilisben

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 04. 14:29

A Pilisi Parkerdőben a szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben a főváros környékén több erdészetnél, és a Budakeszi Vadasparkban is elindulnak az immár hagyományos vezetett túrák.

A túrákon az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével, és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával. Szeptemberben a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket. Az ország északi felén, így a főváros környékén is néhány héttel később kezdődik a szarvasbőgés, mint a déli területeken. Cserébe tovább is tart az őszi „koncertidőszak”, vagyis a szeptemberi csúcs után akár még októberben is hallani bőgő bikát a térségben.

Nem ajánlatos egyéni éjszakai túrára indulni

Fotó: parkerdo.hu

A vezetett túrákon a kísérő szakemberek nemcsak a gímszarvasok, hanem az éjszaka aktív többi állat életével is megismertetik az érdeklődőket. A túrákon jó eséllyel lehet hallani szarvasbőgést, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. az állatok nyugalma, és nem utolsó sorban az erdőjárók biztonsága érdekében arra kér mindenkit, hogy a szervezett túrák keretében, és ne egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedjenek meg a gímszarvasok nászával.

A túrák időpontjait és a jelentkezéssel kapcsolatos információkat ITT találja.

Kapcsolódó cikkek