Szarvasoktól zengenek a hazai erdők, vezetett túrákon leshetjük meg a nászukat

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 08. 10:59

A gazdag vadállománynak köszönhetően számos magyarországi helyszínen hallgathatjuk a gímszarvasok bőgését az elkövetkező napokban, hetekben. Cikkünkben megmutatjuk, szerencsés esetben hol lehetünk részesei a hazai erdők királyának nevezett állatok különleges előadásnak.

A Börzsönytől a Bakonyig, a Soproni-hegységtől az Aggteleki-Karsztig számos helyszínen hirdetnek az őszi erdő különleges koncertjére csalogató programokat a hazai erdő-, vadgazdaságok és a nemzeti parkok.

Kár lenne kihagyni az élményt, hiszen az erdő mélyén rejtőző gímszarvasok egy átlagos kirándulás során rejtve maradnak a szemünk elől, de bőgésüket is kizárólag a párzási időszakban, augusztus végétől szeptember végéig lehet meghallgatni. Ha szerencsések vagyunk, nemcsak hím bikák erejét és pozícióját jelző bőgésnek, de az egymással versengő nagyvadak vetélkedésének, az agancsok csattogásának is fültanúi lehetünk, anélkül, hogy zavarnánk az állatokat.

Ez utóbbi fontos szempont, hiszen, amint arra a Pilisi Parkerdő is felhívja a figyelmet, a gímszarvas bikák nem a kirándulók kedvéért, hanem a vetélytársak távoltartására és a nőstények meghódítása céljából bőgnek és veszélyesek is lehetnek a túlságosan kíváncsi látogatókra. Ennek fényében kifejezetten kérik az érdeklődőket, hogy ne egyéni kirándulásokon, hanem kizárólag vezetett túrákon merészkedjenek az esti órákban az erdőkbe!

 

Izgalmas kalandok országszerte

A szarvasbikák násza nem feltétlenül kezdődik egy időben az egyes tájegységeken. Aki a Gemencbe készülődik, annak csak 1-2 napja maradt az erdei hallgatózásra, másutt, például a Vértesben, a Mártában vagy Gödöllő környékén szeptember második felére is hirdetnek túrákat az erdő titkait jól ismerő szakemberekkel.

A legtöbb eseményen az erdőben tett izgalmas látogatást sokszínű és élményteli programokkal teszik teljessé. Eplényben, a Síaréna és a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. együttműködésben megvalósuló szakvezetéseken érdekes információkat is megtudhatunk a méltóságteljes vadról. Vadasparki sétára hív és traktor vontatta pótkocsival szervez szarvasbőgés-hallgatást a Kaposvár közelében lévő Bőszénfai Szarvasfarm.

Különleges koncerteknek lehetünk fültanúi szeptemberben a hazai erdőkben

Fotó: 123rf.com

A Pilisi Parkerdő az erdő őszi „orgonaversenyére", a Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetésekre invitál. A szarvasbőgés-túrák helyszínei a Szentendrei, a Budapesti, a Visegrádi, a Gödöllői és a Valkói Erdészet. A Nagyvadak éjszakája és a Varázslatos állatok programot hét éves kor felett ajánlja a vadaspark.

A Duna-Dráva Nemzeti Park területén fekvő Béda-Karapancsán a Fehér Gólya Múzeumban egy előadással kezdődik, majd a „Harczi-kastélyhoz" vezető túrával folytatódik az esemény szeptember 9-én. Szeptember 15-én Jósvafőről, a Kúria Oktatóközpont és Lovasbázistól indul az Aggteleki Nemzeti Park kétórás sétája.

A hím gímszarvasok jellegzetes hangjának megfigyeléséhez nagy türelemre és olykor hosszas, csendes várakozásra lehet szükség, ezért a legtöbb szervező a részvételt csak idősebb gyerekek és felnőttek számára ajánlja.

Az ország több pontján meghirdetett kisvasutazás azonban a kisebbek számára is jó móka lehet. Az Északerdő Zrt. szeptember 22-én és 23-án idén is megszervezi a pálházi Szarvasbőgés-hallgató vonatozást, ahol a vadászattal kapcsolatos érdekességeket is megtudhatnak a látogatók. Vadvacsorát is elfogyaszthatunk kaszói erdei vasút előre meghirdetett programjain Somogy megyében. Két alkalommal indít szarvasbőgő kisvonatot az Egererdő Zrt. az Mátravasút és a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút vonalán, Lentiből pedig a Csömödéri Állami Erdei Vasút. Az Almamelléki Állomásépületből a Sasrét határába invitál a Mecsekerdő Zrt.

 

Legyünk felkészültek!

A késő esti programokra érdemes időjárásnak megfelelő túraöltözékkel készülni, ne feledkezzünk el a szúnyogok és kullancsok elleni védelemről sem! Ügyeljünk arra, hogy az erős illatok és hangok elriaszthatják az állatokat.

A Vadászerdő oldalán az események listáját folyamatosan frissítik, de mint itt is írják, a pontos információkért érdemes felkeresni az adott helyszín honlapját, ahol az előzetes regisztrációra is lehetőség van.