Szarvaskő és Döbrönte: vártestvéri kapcsolatban

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. április 11. 13:57

Hazánkban elsőként a Heves megyei Szarvaskő és a Veszprém megyei Döbrönte képviselői vártestvéri együttműködést kötöttek.

A kis bükki üdülőfalu Szarvaskő önkormányzata a Bakony nyugati oldalán levő Döbröntén tevékenykedő Szarvaskör Egyesülettel arról kötött megállapodást, hogy a két településen található várromok jövőjéért közösen lépjenek fel.  Szabóné Balla Marianna Szarvaskő polgármestere elmondta: a megállapodás abból indult ki, hogy a két faluban található várak maradványait eddig még nem tárták fel.  A települések lakói pedig úgy gondolják, hogy ezzel az együttműködéssel is hozzájárulhatnak a kapcsolatok erősítéséhez.

Döbrönte kedvelt kirándulóhely a Dunántúlon, ahol rendszeresen szerveznek túrákat és a várromot is évente sokan keresik fel. Szarvaskőben pedig pihenést, kikapcsolódást és a túrázáshoz találnak lehetőséget az érdeklődők.  Az együttműködés lehetővé teszi, hogy a jövőben közösen pályáznak a két várrom feltárására és a későbbi felújításukra is.

A várrom Szarvaskőn

Fotó: Mentusz Károly

Emellett közös turisztikai programokat is szerveznek a két településen. Szarvaskőben például júliusban rendezik - immár másodszor  - a Telekessy István püspökről elnevezett várfelfutó versenyt, melynek keretében a döbrönteiek harci bemutatót tartanak. Emellett a vendégek kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, de várhatóan az egri várban működő Vitézlő Oskola tagjainak a bemutatkozását is megtekinthetik majd.

Azt szeretnék, ha a két településen lakók a jövőben nemcsak a szervezett programokon vennének részt, hanem egyéni turistaként is találkoznának egymással Szarvaskőben, illetve Döbröntén is. Egyébként a kis Heves megyei településen még az idén szeretnék létrehozni a Várbarát Kört, amely a Szarvaskőért Alapítvány keretében működik majd.  Az önkormányzat pedig önálló programokkal is igyekszik népszerűsíteni a várat.

 

Szarvaskői panoráma

Fotó: Mentusz Károly

Október 21-én tartják a már hagyományos, országosan is ismert rendezvényüket a Csipkebogyó- fesztivált. Ennek részeként  túrákat is szerveznek és akik felsétálnak majd a várromhoz, azok a  döbröntei bandériummal is találkozhatnak, akik korhű ruhákba öltözve mutatják be vitézi tevékenységüket.

A tavalyi fesztiválon, amelyet - Szarvaskő ó-faluban rendeztek - több ezer érdeklődő vendég vett részt. Amellett, hogy megismerhették hogyan készül a csipkebogyó lekvár, más programok részesei is lehettek. A templomkertben például  mesekertet rendeztek a gyerekeknek, melyet  az idei fesztiválon is láthatják majd az érkező családok fiatal tagjai. Ennek az lesz az érdekessége, hogy a közismert meséket élő szereplők közreműködésével elevenítenek meg.

Kapcsolódó cikkek