Szaúd-Arábia rekord számú látogatót fogadott 2023-ban

Forrás: turizmus.com

 2024. március 06. 14:49

Szaúd-Arábia nagyszabású eseménnyel készült a világ egyik legnagyobb turisztikai vásárára, az ITB Berlinre, hogy megünnepelje 2023 kiemelkedő eredményeit, vagyis az elért 100 millió látogatót – az előzetes tervekhez képest hét évvel korábban.

Szaúd-Arábia 2023-ban több mint 100 millió belföldi és külföldi látogatót fogadott - közölte az ország turisztikai hivatala. Az ország a Vision2030 100 milliós látogatószámát hamarabb teljesítette, hiszen a célszámot eredetileg az évtized végére tűzték ki. 2030-ra ennek megfelelően a tervezett látogatószám 150 millióra nőtt.

A mérföldkőnek számító eredményre Őfelsége Ahmed Al-Khateeb, turizmusért felelős miniszter, illetve a Szaúdi Turisztikai Hivatal elnöke a következőképp reagált: “Szaúd-Arábia kiemelkedő részvétele az idei ITB Berlinen tükrözi az ország jelentős fejlődését, hiszen 2023-ban több mint 100 millió látogatót üdvözölhettünk.”

szaudarabia_itb

Idén Szaúd-Arábia az ITB egyik kiemelt résztvevője

Fotó: Visit Saudi

Szaúd-Arábia turisztikai szektora teljesen helyreállt a világjárvány után, miután 2023-ban a nemzetközi látogatók tekintetében 56 százalékos növekedést regisztráltak 2019-hez képest – mely a legmagasabb a G20-as országok között. 2023-ban közel 11 millióval több külföldi látogatót regisztráltak, ami 65%-os növekedést jelent a nemzetközi látogatószám tekintetében – a külföldi turisták száma a 2022-ben elért 16,6 millióról tavaly 27,4 millióra nőtt.

Szaúd-Arábia elkötelezett az utazási szakmával folytatott együttműködések terén, az ország már több mint 800 milliárd dollárt fektetett be a virágzó turisztikai iparágba. Ebből 500 milliárd dollárt a desztináció fejlesztésére fordítottak, mely 2030-ig több mint 6 billió dollárnyi szaúdi befektetést eredményez.

szaudarabia_itb

Az ország ITB standján többek közt egy életnagyságú F1-es autóval és a dzsiddai versenypálya virtuális vezetési szimulátorával várják a látogatókat

Fotó: Visit Saudi

Idén Szaúd-Arábia az ITB egyik kiemelt résztvevője, ahol bemutatja egész évben elérhető, nemzetközi turisztikai kínálatát. Miután a 2023-as ITB Berlinen a Szaúdi Turisztikai Hivatal standját a legjobbnak választották, az érdeklődőket idén is egyedi élményekkel várják: egy életnagyságú F1-es autóval, a dzsiddai versenypálya virtuális vezetési szimulátorával, hagyományos szaúdi táncosokkal, illetve a datolyamúzeum jóvoltából a látogatók az arab kávé mellett megkóstolhatják a különleges szaúdi datolyákat is.