Szaúd-Arábia megnyitja határait a beoltottak előtt

Forrás: turizmus.com

 2021. július 30. 08:51

Augusztus elsejétől karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Szaúd-Arábiába azok a turisták, akiket az ország által hivatalosan elfogadott vakcinákkal oltottak.

Ahmed Al Khatib szaúdi turisztikai miniszter szerint országa készen áll arra, hogy újra fogadja a turistákat.

A magyar külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján szereplő információk szerint minden Szaúd-Arábiába beutazó személynek teljesíteni kell az online oltottsági regisztrációt a https://muqeem.sa/#/vaccine-registration/home linken.

Ezt azok tehetik meg, akik megkapták a Pfizer, AstraZeneca (Covishield) vagy Moderna kettő, vagy a Johnson and Johnson egy oltását. Elfogadják továbbá a Sinovac és a Sinopharm vakcinát is, de csak akkor, ha a két kínai oltás mellé az adott személy még egy Szaúd-Arábiában jóváhagyott vakcinából emlékeztető oltást is kapott, és annak beadását követően 14 nap már eltelt.

Mada'in Saleh ősi nabateus város volt. Egyebek között régészeti lelőhelyei miatt érdemes felkeresni a királyságot

Fotó: 123rf.com

Belépéskor mindenkinek ki kell töltenie egy egészségügyi nyilatkozatot (Health Disclaimer Form), majd érkezés után át kell adnia azt az egészségügyi ellenőrző pontnál, illetve le kell töltenie és regisztrálnia kell a Tataman és Tawakkalna alkalmazásokat.

Továbbá a beutazóknak érkezéstől számított 8 órán belül meg kell adniuk az tartózkodási helyüket a Tatamman alkalmazáson keresztül (és aktiválni a helymeghatározást) – amelyet a karanténkötelezettség betartása végett a szaúdi egészségügyi hatóságok ellenőriznek – olvasható egyebek mellett a konzuli szolgálat honlapján.

Szaúd-Arábia alig félévvel a koronavírus-járvány kirobbanása előtt, 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit a nem zarándokként érkező külföldi turisták előtt.

A királyság komoly turizmusfejlesztési terveket vázolt fel a Vision 2030 című dokumentumban, amelyről 2019 őszén lapunk is részletesen beszámolt.

Az ország a határok megnyitása, illetve hat hónappal később a járvány miatti újbóli lezárása között 400 ezer turistavízumot adott ki.