Szavazzon, hogy legyen Budapesten is Neonfal Múzeum!

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 17. 18:15

Közösségi költségvetés segítségével állítanák ki a megmenekült muzeális értékű budapesti neonokat, amelyek a 70-es években váltak igazán népszerűvé a fővárosban, majd annak látképét színesítő és gazdagító kulturális elemekké váltak.

A komoly várostörténeti értéket képviselő neonok megmentése érdekében 2021-ben Patkós Luca és Racskó Tamás neonmentő aktivisták aláírásgyűjtést szerveztek, hogy arra ösztönözzék a fővárost, helyezze saját gondozásába a még megmaradt neonfeliratokat. A petíció sikeres lett, több mint 1000 aláírás gyűlt össze. Azóta jó pár egyeztetés zajlott a város vezetésesével, melyek során megszületett a Neonfal Múzeum ötlete – írja a We love Budapest.

A Neonfal Múzeum egy olyan kiállítás lenne, ahol bárki megnézheti a főváros megmaradt neonfeliratait. Sok a jelenlegi helyén már nem kívánatos, ezért elhanyagolják vagy kidobják azokat. A Neonfal Múzeum megálmodói azért tevékenykednek, hogy megmentsék ezeket az értékes darabokat.

A kiállítás egy budapesti belváros tűzfalon akár több tucatnyi kis és közepes méretű neont tenne közszemlére.

Bécsi példa a régi neonfeliratok megmentésére

Fotó: www.stadtschrift.at

A kezdeményezés szervezői benyújtották a Neonfal Múzeum ötletét a 2022-es közösségi költségvetési programba, amelynek keretében a város költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói és a városban dolgozó 16 év feletti állampolgárok tehetnek javaslatot. Amennyiben elég budapesti támogatja a kezdeményezést, a főváros cirka 50 millió forinttal segítené a Neonfal Múzeum létrejöttét. A projektet ezen a linken lehet szavazattal támogatni a Nyitott Budapest kategóriában.