Száz éve várják Henri Matisse-t Budapestre, most eljött!

Forrás: turizmus.com

 2022. június 29. 15:55

Első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség Henri Matisse műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon a Szépművészeti Múzeum június 30-án nyíló tárlatán.

A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát a fauve periódustól egészen a késői gouache papírkivágatokig.

A szerdai sajtóbemutatón Baán László, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy az elmúlt húsz évben a Szépművészeti jelentős kiállításokat rendezett mások mellett Monet, van Gogh, Cezanne és Picasso életművéből. A nagy adósságok közé tartozott azonban egy Matisse-tárlat, hiszen a francia mesternek még sosem szenteltek Magyarországon ekkora kiállítást.

A tárlaton festmények, szobrok, grafikai és gouache-technikával készült alkotások is láthatók

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Baán László kiemelte, hogy soha ilyen erős éve nem volt még a Szépművészetinek, hiszen februárig volt látható a Cezanne-kiállítás, még nyitva tart a Bosch-tárlat, csütörtöktől Matisse remekműveivel, ősztől pedig El Greco festményeivel találkozhat a látogató.

A kiállítás kurátora, Fehér Dávid kiemelte, hogy a mostani tárlat egy „száz éve várt kiállítás”, hiszen Matisse művészetét a 20. század eleje óta ismerték Magyarországon, és a francia mester számos magyar festőre, így a „magyar Vadakra” is hatott.

A tárlat címe – A gondolatok színe – Matisse művészetének egy fontos aspektusára utal: az életmű egyik alapja ugyanis a szín keresése, a színek tisztaságának felmutatása volt – mutatott rá Fehér Dávid.

A ragyogó szín-, fény- és formaharmóniákban testet öltő „könnyedség” mellett – melynek létrehozására a művész egész munkássága során törekedett – kirajzolódnak az életműnek a tér és a sík, az enteriőr és az alak, valamint a szín és a vonal kapcsolatára vonatkozó alapkérdései is.

Az Algíri nő – 1907-ben még kihívónak és botrányosnak számított

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A korai korszak útkeresése után – melyet olyan művek fémjeleznek, mint az 1895-ös Olvasó nő (La Liseuse) vagy a Pont Saint-Michel – látványosan bontakozik ki a tiszta szín festészete, ami a művész fauve periódusának legfontosabb célja volt. A tárlaton Matisse az 1905-ös „fauve botrányt” követő időszakának egyik fő műve, a Fényűzés I (Le Luxe I) című alkotása, illetve a két évvel később festett Algíri nő (L’Algérienne) is látható.

Az első világháború idején Matisse fénnyel áthatott, élénk színvilágú képeinek helyét sötétebb tónusú, geometrikus karakterű, esetenként az absztrakció határán egyensúlyozó kompozíciók vették át. Ennek a korszaknak egyik legrejtélyesebb műve a kiállításon is látható Üvegajtó Collioure-ban (Portre-fenêtre à Collioure).

A művész 1918-ban Nizzában telepedett le, ahol harmonikus, intim formátumú képek sorát alkotta meg, modelljeit fénnyel telített enteriőrökben ábrázolta. A művész nizzai korszakának legkedvesebb modellje, Henriette Darricarrére látható a művész Odaliszk vörös nadrágban (Odalisque à la culotte rouge) című képén, mely Matisse odaliszkokat, a keleties ruhába öltöztetett, csábító nőalakokat ábrázoló festményeinek első darabja.

A látogatók a vence-i Rózsafüzér-kápolna színes üvegablakaihoz készített tervváltozat előtt hallgatják a kurátort

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

Az 1930-as években ismét egy kísérletező szakasz következett az életműben. Az ekkor festett, szinte geometrikus egyszerűségű formákra redukált női aktjait Matisse több fázisban alakította át.

Matisse 1946 és 1948 között alkotta a homogén színmezők és a hangsúlyos kontúrok kontrasztjaira épülő „vence-i enteriőröket”, melyek festészeti életművének összegzéseként is leírhatók. A művész ezt követően szinte kizárólag gouache papírkivágásokat készített, melyeket a kiállítás záró szekciójában láthatók.

A kiállítás egyik kulcsdarabja a vence-i Rózsafüzér-kápolna színes üvegablakaihoz készített második tervváltozat, a Halványkék üvegablak (Vitrail bleu pâle).

A tárlat a festményekkel párhuzamosan mutatja be Matisse rendkívül gazdag szobrászati életművét, Henriette-portréinak, illetve a 20. századi szobrászat egyik egyetemes fő művének tekinthető Hát-sorozatnak (Nu de dos) pedig külön szekciót szentel.

Fehér Dávid a gouache-technikával létrehozott Jazz művészkönyv képeiről mesél

Fotó: turizmus.com/Vajk Brigitta

A festmények és szobrok mellett Matisse egyedi, sokszorosított és alkalmazott grafikai munkái, továbbá a gouache papírkivágásokkal megtervezett és saját kézírású szövegével együtt közreadott Jazz című művészkönyve rámutatnak az életmű mediális sokszínűségére.

A Henri Matisse – A gondolatok színe – Remekművek a párizsi Pompidou Központból című kiállítás 2022. június 30. és október 16. között látható a Szépművészeti Múzeumban.