Száz település lesz a helyszíne az idei Bach Mindenkinek Fesztiválnak

Forrás: MTI

 2023. március 09. 16:10

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált: március 16-tól a Kárpát-medence száz településén kétszáz ingyenes programon csendül fel a zeneszerző muzsikája.

Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató a budapesti Bethesda Gyermekkórházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart. A fesztivál nyitókoncertje március 17-én, Szolnokon lesz a Városházán, ahol az Ádám Jenő Zeneiskola tanárai, növendékei lépnek fel. Az esemény díszvendége a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Karnagyok Kamarakórusa lesz.

A magyarországi programokon túl a Bach Mindenkinek Fesztivál mindig feladatának tartotta, hogy a határainkon túl élő magyarsághoz is színvonalas eseményeket vigyen el, ezért minden évben számos koncert zajlik Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken. Emellett idén a háborús nehézségek ellenére Kárpátalján ismét felcsendülnek Bach dallamai.

Sőt ebben az évben átlépik a Kárpát-medence határait is, a következő hetekben Bukarest, Bern és London mellett az ausztráliai Brisbane is helyszínt ad a programoknak.

A fesztivál egyik tavalyi koncertje

Fotó: bachmindenkinek.hu

Kovács Zalán László ismertetése szerint a neves zenekarok, a Kossuth- és Liszt-díjas művészek mellett a minőség iránt elkötelezett zeneiskolai együttesek és szólisták, templomi kórusok és további előadók fellépései, valamint egyebek között zenetörténeti szakértők beszélgetései gazdagítják a programokat.

A jótékonysági hagyományt folytatva az idén a Bethesda Gyermekkórház munkatársai gyűjthetnek adományokat az eseményeken, melynek részleteiről a fesztivál honlapján lehet tájékozódni.