Százéves a gemenci erdei kisvasút

Forrás: turizmus.com

 2015. szeptember 07. 09:42

Magyarország egyetlen ártéri erdei vasútja ma már főleg turisztikai célokat szolgál, centenáriumát szeptember 12-én egész napos családi eseményekkel, különleges túrákkal és sűrített járatokkal ünnepli meg a Gemenc Zrt.

A Gemenci erdő területén 100 évvel ezelőtt elindított keskeny nyomtávú vasút teremtette meg a lehetőséget a kisvasutas erdőjárásra. A ma már főleg turisztikai célokat szolgáló, Magyarország egyetlen ártéri erdei vasútja abban az értelemben is kuriózum, hogy erdőgazdálkodási feladatokat is ellát, hiszen még faanyagszállításra is használják.

A vasút nyomvonala közel 30 kilométer hosszúságban, jellemzően a Duna holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű múzeumok, pihenő- és játszóparkok találhatók.

 

A centenáriumot a pörbölyi Ökoturisztikai Központban szeptember 12-én egész napos családi programokkal (kézműves-foglalkozások, népi játékok, kézihajtányozás, bábelőadás, Kolompos koncert stb.), különleges túrákkal és sűrített járatokkal ünnepli meg a Gemenc Zrt. A Lassi megállónál halászati eszközök bemutatója, hálókészítés, keszegsütés, segwaytúrák, íjászat várja az érdeklődőket.

A száz évre visszatekintő erdei vasút értékét azzal is elismerték, hogy idén a Magyar Turizmus Zrt. az erdőgazdasággal közösen itt, a pörbölyi Ökoturisztikai Központban rendezi meg a Kisvasutak Napja országos eseményt is.