Százötven éve indult a téli turizmus Svájcban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2014. október 08. 20:23

Svájc sok mindenben az első, 1864-ban itt született a téli turizmus is. A 150 éves évfordulóra emlékezve a Schweiz Turismus „Svájc – az eredeti tél 1864 óta” szlogennel kínálja a 2014/2015-ös téli szezonban a történelmi szálláshelyeket és a legendás hírű sípályákat.

1864 őszén egy St. Moritz-i szállodatulajdonos fogadást kötött hat angol vendégével, hogy a szállodája teraszán akár télen is napozhatnak, és amennyiben veszít, kifizeti a társaság úti költségét Londontól St. Moritzig. Az angolok a következő tavasszal barnára sülve tértek haza. Ezt a fogadást tekintik Svájcban a téli turizmus születésének – idézte fel a kezdeteket Urs Weber, a Schweiz Turismus Ausztriáért és Magyarországért felelős képviselője szezonindító sajtótájékoztatóján.


 

A 150 éves jubileumra hangolva a képviselő elsősorban az ország „leg”-jeit és téli különlegességeit ajánlotta a média figyelmébe. Svájcban 29 sípálya fekszik 2900 méter feletti magasságban. Tennában működik a világ első napelemes sífelvonója, St. Moritzban az első jógasípálya. A Porsche cég által tervezett kötélpálya Laaxban másodpercenkénti hat méteres sebességével nemcsak gyorsabb, mint a többi sífelvonó, hanem ülései a haladási irányhoz képest 45 fokban elfordítva haladnak a jobb kilátás érdekében. Lánctalpas hóeke túrára fizethetnek be a kalandkeresők három helyszínen (Gstaad, Davos és Sörenberg). Az adelbodeni jégbarlangban a korcsolyázók olyan kényelmesen haladhatnak, mint a hagyományos pályán, míg az interlakeni Ice Magic négy, egymásba kapcsolódó pályán kínál a korizáshoz egyedi terepet.

Aki a megfelelő szállást és ellátást keresi téli élményeihez, az akár tematika szerint is választhat a „Swiss Historic Hotels”, a „Typically Swiss Hotels”, a „Design & Lifestyle Hotels”, a „Swiss Deluxe Hotels” vagy a „Wellness Hotels” listáiról a www.MySwitzerland.com/besthotels keresőprogram segítségével.

Az új szállodák egyike az idén augusztus óta működő Schlossberg Boutique-Hotel Thun, amely egy hajdani börtönépületben kínál 14 szobát, 2 lakosztályt és egy toronyszobát. Decemberben nyílik meg a luxust rusztikus környezettel ötvöző Hotel de Rougemont 33 szobával és 5 lakosztállyal, valamint a családok igényeit kiszolgáló, 4-10 férőhelyes apartmanokkal rendelkező Reka üdülőfalu Blatten-Belalpban.

Az alpesi országot hagyományosan programozó Neckermann idén egy kalandos újdonsággal is előrukkolt a Svájci Idegenforgalmi Hivatallal közös gondolkodás eredményeként. Békefi Veronika, a NUR Neckermann ügyvezetője elmondta: a megszokott szállodák helyett igluban kínálnak elhelyezést az engelbergi sírégióban, pezsgőfürdővel és sajtfondü vacsorával. Az ár-érték arányt tekintve a svájci szálláshelyek versenyképesek az osztrákokkal – hangsúlyozta még a szakember – a legkeletibb kantonban, Graubündenben például egy nyolcfős apartman már 8,4 euró/fő ártól elérhető.

 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 2013/214-es téli szezonban (novembertől áprilisig) 13 732 magyar vendég több mint 39 ezer vendégéjszakát töltött Svájc kereskedelmi szálláshelyein, ami 5,7 százalékkal haladja meg az előző téli vendégéjszaka-számot. A tavalyi egész esztendőt tekintve azonban 18 százalékkal nőtt a magyar beutazó forgalom, éves szinten 80-90 ezer honfitársunk keresi fel az alpesi országot.