Szegedi diákok nyerték a DZT fenntartható németországi álomutazását

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 19. 16:34

Szegedi diákok nyerték a Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviseletének pályázatát, amelyen saját, fenntartható németországi „álomutazásuk” bemutatásával indulhattak hazai középiskolások.

A győztes kisfilmet a legjobb pályázók részvételével mutatták be 2022. szeptember 19-én a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara dísztermében.

A németországi turizmus egyik legfontosabb törekvése a fenntarthatóság, ami az ágazat minden szegmensében egyre nagyobb hangsúlyt kap, ez indokolta a Német Turisztikai Hivatal fenntarthatóságot fókuszba helyező pályázatának kiírását – kezdte a középiskolásokat megszólító verseny eredményhirdetését Czeiszing Miklós, a DZT magyarországi képviseletvezetője.

A szakember a német turizmus egészéről elmondta, hogy bár kevesen tudják, Németország Európa első számú kulturális úti célja, a vendégéjszakákat tekintve az első öt között szerepel, és számos egyéb szempontból a turisztikai listák dobogós helyezettje. Ez elsősorban a hatalmas ország történelmi, kulturális, földrajzi és kulináris sokszínűségének köszönhető. Ezekre az erős alapokra épül az utazástól a szálláshelyeken át a gasztronómiáig a turizmus minden ágát átható fenntartható szemlélet, amelynek magas szintű támogatottságát az is jól példázza, hogy a DZT a német Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériumhoz tartozik.

A klímaváltozás miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír a fenntartható cselekvés, ezért Németországban egyre több város és régió igazoltan fenntartható és klímatudatos üdülési ajánlatokat fejleszt ki. Ezenfelül minden utazó saját maga is tehet azért, hogy személyes utazása a lehető legkevésbé terhelje a környezetet.

A fődíjat a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai, Juhász-Varga Virág és Héder Dániel István vehették át Czeiszing Miklós képviseletvezetőtől

Fotó: turizmus.com

Ezt az attitűdöt kívánja erősíteni az „Álomutazásom Németországon keresztül” című pályázat, amelynek kiírói arra kérték a diákokat, hogy két-három fős csapatokat alkotva, tanáraik segítségével, német nyelvű prezentáció, videó, kreatív plakát vagy képekkel illusztrált szöveg formájában mutassák be németországi utazási ötleteiket, arra fókuszálva, hogy üdülésük izgalmas, változatos és egyben klímatudatos legyen.

A DZT magyarországi képviseletének előzetes bírálata alapján tíz csapat jutott tovább a verseny második fordulójába, ahol már a frankfurti kollégák döntöttek a nyertes pályázatról. A győztes csapat, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola diákjai, Juhász-Varga Virág és Héder Dániel István az ünnepélyes eredményhirdetésen Czeiszing Miklóstól vették át a fődíjat: egy valóságos, négynapos, fenntartható utazásra szóló vouchert maguknak és felkészítő tanáruknak egy általuk választott németországi desztinációba.