Befejeződött a Szegedi Dóm harangtornyainak felújítása – videó

Forrás: turizmus.com

 2023. december 20. 10:49

Drónvideó jelent meg a Szegedi Dóm komplex felújítási folyamatát lezáró mozzanatokról, melyben a belváros egyik legmagasabb tornyának restaurálását örökítették meg.

A videón látható, ahogy az alpinisták a torony csúcsdíszének, a keresztnek a felújítását Szeged egyik legmagasabb pontján, lélegzetelállító magasságban végzik. A többéves felújítási folyamat lezárásával az idei karácsonyt Szeged már a teljesen megújult Fogadalmi Templommal ünnepli.

A belvárosban található Dóm Szeged látképének meghatározó pontja. A Fogadalmi Templomként is ismert ikonikus épület a tv-torony után a második legmagasabb építmény a városban. Az Oskola utca és az Aradi Vértanúk tere között, a Tisza-part közelében elhelyezkedő Dómot és környékét egy többéves folyamat során újították fel, zöldfelületeit rendezték, ám csak idén került sor a harangtornyok restaurálására. Az idei munkálatok során megtisztították és javították a magas struktúra kő és téglafelületeit és egyéb díszítőelemeit, megújultak a nyílászárók, valamint az órák mutatói és üvegmozaikjai is.A most megjelent drónvideón, melyet a Dóm tornyain zajló biztonságos munkavégzéshez állványzatot tervező PERI Magyarország publikált, jól látható, ahogy alpinisták hajmeresztő magasságban dolgoznak a torony csúcsdíszén, ahol a kereszt átnézésére, majd javítására is sor került.

A tornyok felújításához a mérnökök az épület geometriáját 3D lézerszkenneres technológia segítségével milliméteres pontossággal mérték fel, az állványzatot pedig az így kapott 3D-s pontfelhő segítségével tervezték meg. A filmet publikáló zsalu- és állványspecialista megrendelője, az állvány építést végző MTB Industrial Kft. megbízásából és vele szoros együttműködésben biztosította a biztonságos munkaterületet az elképesztő magasságokban is az épület restaurációs munkáit végző Stylos Építőipari Kft. szakembereinek.

szeged_domter_tourinform

A többéves felújítási folyamat lezárásával az idei karácsonyt Szeged már a teljesen megújult Fogadalmi Templommal ünnepli

Fotó: Szeged Tourinform

A Szeged jelképének is tekinthető Dóm nemcsak vallási, de kulturális és turisztikai szempontból is fontos. A város felőli torony látogatható, és lenyűgöző kilátás nyílik róla Szegedre, ezért évente sokan felkapaszkodnak rá. A kilátást a videón még magasabbról, a csúcsdísz magasságából élvezhetjük, ahonnan láthatjuk a Belvárosi hidat, a Fogadalmi Templom mellett álló Szegedi Szent Miklós szerb ortodox templomot, valamint a Nagyáruházat is. A kamera a város több ikonikus pontja mellett a Dóm térre is ráközelít az Árkádsor látószögéből. A film madártávlatból néz rá az Alsóvárosra és a Szegedi Pályaudvarra, ahol a vonatról leszállók és a szegedi karácsonyi vásárra igyekvők mostantól a restaurált tornyokat látják majd.