Színpompás trópusi pillangók lepték el a szegedi füvészkertet

Forrás: MTI

 2024. április 30. 11:44

Ismét trópusi lepkék várják a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkertben, a szerencsés látogatók azt is megfigyelhetik, hogyan bújnak ki a pillangók a bábokból.

Újra megnyitja kapuit szerdán a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból.

Az első bábok az elmúlt hét közepén érkeztek meg háromnapos utat követően Costa Ricából. A hétvégén már elő is bújtak az első kifejlett pillangók, és a napos, meleg időnek köszönhetően szép számmal repkednek az egyik fóliasátor alatt, ahová a füvészkert munkatársai az esőerdőket idéző környezetet varázsoltak – mondta el Németh Anikó igazgató.

A trópusi lepkék számára a magas – 70 százalékos – páratartalom és 30-35 fok közötti hőmérséklet az ideális – tette hozzá.
A látogatóknak rendszeresen alkalmuk adódik majd arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát. A trópusi lepkékből ugyanis egész tavasszal és nyáron folyamatos az utánpótlás, havonta több száz bábot küldenek Szegedre Közép-Amerikából. A tervek szerint legalább szeptember végéig gyönyörködhetnek a vendégek a pillangókban.

Az első pillangók már kibújtak a Costa Ricából érkezett bábokból

Fotó: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusi vidékein honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj 250-300 színpompás képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain. Megfigyelhetők majd a többi közt azúrlepkék (Morpho peleides), melyek kibontott szárnyának színe – a rovar nevéhez híven – tündöklő kék színű. Az összecsukott szárnyak fonákja barna mintázatú, így beleolvad a talaj hátterébe.

Látható pompás királylepke (Danaus plexippus) is, amely az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyai mellett arról ismert, hogy a faj példányai 3500-5000 kilométert tesznek meg ősszel és tavasszal, amikor mexikói telelőhelyük és a Nagy-tavak környéke között vándorolnak.

Érkezett malachit lepke (Siproeta stelenes) is, amely nevét a réztartalmú ásványról kapta, szárnyainak színe rikító zöld vagy sárgászöld, fonákja olajzöld világos barna mintázattal.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését.