Székely Fesztivál lesz hétvégén a Millenárison

Forrás: turizmus.com

 2017. május 09. 16:31

Május 12–14. között Székelyföld újra Budapestre költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait, gasztronómiáját. Idén Gyergyószék lesz a rendezvény díszvendége.

Szükség van arra, hogy ne csak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kösse össze az anyaországi és a határon túli magyarokat, hanem a gazdasági kapcsolatok is – mondta Varga Mihály gazdasági miniszter a gasztrokulturális majálist beharangozó sajtótájékoztatón.

A Székely Fesztivált idén harmadszor rendezik meg a Millenárison. A pénteken kezdődő háromnapos rendezvény díszvendége Gyergyószék lesz, emellett pénteken Hargita, szombaton Kovászna, vasárnap pedig Maros megye mutatkozik be.

Az érdeklődők a programok mellett a vásárházban száz székely kézműves, több mint ezerkétszáz termékéből válogathatnak, és ismerkedhetnek szakmájuk rejtelmeivel. Megjelenik Székelyföld gasztronómia kínálata is, meg lehet kóstolni többek között a székes töltelékes káposztát, az ordás palacsintát, sajtokat, kolbászokat és a kürtős kalácsot is. Elhozzák Budapestre azokat a pálinkákat is, amelyek ezer méter feletti magasságban termő vadgyümölcsökből készültek. Idén a turisztikai szempontból fontos székelyföldi helyszíneket is bemutatják a rendezvényen – ismertette Domokos István, a fesztivál szervezője.

Glázer Tamás, a Millenáris ügyvezető igazgatója elmondta, a Millenáris csaknem teljes területén, harmincezer négyzetméteren, szabad- és fedett téren várják a fesztiválra látogatókat. A tavalyi siker alapján, amikor több mint harmincezer vendéget fogadtak a programon, a szervezők most is nagy érdeklődésre számítanak.

Az ötszáz forintos napi belépő árából befolyó összeget a Cseppkő Gyermekotthon javára ajánlja fel a szervező alapítvány.

A sajtótékoztatón készült képen: Domokos István, a fesztivál szervezője; Glázer Tamás, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter; Vajna Mária, a rendezvény „szellemi atyjának" özvegye; Láng Zsolt, II. kerületi polgármester; Debreczeny István, a Székely Összefogás Alapítvány alapító tagja