Székelyföld három napra Budapestre költözik

Forrás: turizmus.com

 2018. május 07. 18:49

Május 11-13. között rendezik meg a IV. Székely Fesztivál a budapesti Millenáris Parkban. A rendezvény díszvendége idén Marosszék lesz.

 

 

A május 11-én 11 órakor megkonduló csíksomlyói nagyharang jelzi a fesztivál kezdetét, és vasárnap estig számos különféle program: népzene, táncház, koncertek, gyerekprogramok, ételkóstolók várják az ide látogatókat a parkban és a Millenáris D épületében egyaránt. A gasztronómia iránt érdeklődőket helyi sörök, borok és pálinkák mellett sajt-és kolbászutcák különlegességei várják a székely konyha legjavával. A vásárházban száz székely kézműves termékeiből válogathatnak és ismerkedhetnek meg szakmájuk rejtelmeivel.

A szabadtéri színpadon immár hagyományosan a három székely megye, Kovászna, Hargita és Maros megye sokszínű hagyománya elevenedik meg, emellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek híres Maros folyóról elnevezett szék életébe, kézművességébe, hagyományaiba és mindennapi tevékenységébe. Marosszék fontos szerepet szán turisztikai értékei bemutatásának, ezek mellett a néptánc, népzene és a helyi gasztronómia kap kiemelt szerepet.

A beharangozó sajtótájékoztatón készült felvételen, balról jobbra: Kelemen László (Hagyományok Háza főigazgató), Láng Zsolt (Budapest, II. kerületének polgármestere), Varga Mihály (nemzetgazdasági miniszter), Glázer Tamás (Millenáris Park, ügyvezető igazgató) Debreczeny István, Vajna Mária és Domokos István (a Székely Összefogás Alapítvány tagjai, a fesztivál szervezői)

Fotó: turizmus.com

A rendezvény az évek alatt az otthonuktól távol került székelyek olyan találkozóhelyévé vált, ahol, – a fesztivál három napja alatt – a nemzet fővárosában is érezhetik az otthon illatát és hangulatát, emellett szeretnék bemutatni az anyaországban  élők számára a mai  Székelyföldet,  minden értékével, a székely ember virtusával, észjárásával együtt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: mintegy 150 erdélyi vállalkozás mutatja be termékeit a Millenárison. Az idei majálison is együtt lesz az értékes hagyományőrzés, a míves szakmaiság és az igényes szórakozás lehetősége.

Kérdésre válaszolva Glázer Tamás, a Millenáris Park ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy a tavalyi Székely Fesztivál 30.000 fős látogatószáma idén várhatóan tovább fog nőni.

Kapcsolódó cikkek