Székesfehérváron nem csak koronáznak

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 18. 17:13

A Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 20–22. között Székesfehérvári belvárosa ismét hamisítatlan középkori hangulatba öltözik.

A három nap történelmi kalandokat tartogat a vendégeknek: a középkori piacon harsány kofák, komédiások, mutatványosok szólítják meg az arra járókat.

Középkori tippeket ajánlanak fertőtlenítésre, sőt, még maszkot is készítenek; ha kell, bíráskodnak, boszorkányt üldöznek és ördögöt is űznek a Városház téren a Szabad Színház tagjai, akik délutánonként Estefán király életének eseményeit is bemutatják középkori életképekben.

A téren táborozik majd a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület is, az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhetnek a jurtába, lesz fegyver- és ruházat kiállítás, de a gabonaőrlés, tésztadagasztás műveleteit is megismerhetik az érdeklődők, akik akár a bronz- és ólomöntő, a kovács-, a szobrász-kőfaragó, az ötvös-vésnök és a gölöncsér-keramikus mesterek fogásait is elleshetik.

Az íjászbemutatók mellett a kíváncsiak benézhetnek a jurtába is

Fotó: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit kft.

Az Országzászló téren és a Bartók Béla téren mindhárom napon kézműves foglalkozások és fajátékok várják a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket.

A Zichy-liget idén is a hagyományőrzőké lesz, az I. András Király Lovagrend, a Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje és a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület mindegyik napon tart harcművészeti bemutatót.

A ligetben lovagolni is lehet a Fehérvári Huszárok Egyesületével. Szombaton és vasárnap a Pavane zászlóforgató csoport produkcióját többször is láthatják majd a programok résztvevői, ezeken a napokon este hatkor a Szárnyas Sárkányok gólyalábas előadásának is részese lehet a közönség.

A rendezvény elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok, velük több helyen is találkozhatunk majd a belvárosban. Sőt, ismerkedni is lehet velük, erre idén már két játékot is kínálnak: az Árpád-házi ágbogozó mellett egy új nyomozós-matricagyűjtős játék várja a családokat.

Az óriásbábok leglátványosabb megjelenése ebben az évben is a Fehérvári királyok menete lesz: az augusztus 20-i felvonulás, amelyben a hagyományőrző csoportok is részt vesznek.

A rendezvény elmaradhatatlan szereplői a királyi óriásbábok

Fotó: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit kft.

Augusztus 21–22-én 19 órakor ismét felállnak a fekete és fehér seregek a száz négyzetméteres sakktáblán: a Nemzeti Emlékhelyen élő sakkjátszma formájában mutatják be a középkori Magyarország egyik kiemelkedő ütközetét, az 1278. augusztus 26-án lezajlott morvamezei csatát.

A kisfesztivál idején esténként 21 órától fényfestések is színesítik a belvárost: az interaktív 3D-s kirakós játékkal az Országzászló téren játszhatunk, 3D-s épületvetítést a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének falán, valamint a Nemzeti Emlékhelyen, a mauzóleum falán láthatunk.

És ha már fény: egyetlen napon, augusztus 21-én 21 órakor a Zichy-színpad előtt a Circum Aurora légi tűzszínház különleges, látványos bemutatója is várja a közönséget.

Az óriásbábok leglátványosabb megjelenése idén is a Fehérvári királyok menete lesz

Fotó: Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit kft.

A Zichy-színpad koncertnek is helyet ad a Koronázási Ünnepi Játékok idején: augusztus 20-án, pénteken 21 órakor az István, a király koncertelőadást élvezhetik a nézők.

A látványos, modern megszólalású produkció népszerű szólistákkal, saját zenekarral, valamint a professzionális látvány- és animációtechnikával varázsolja el a közönséget.

Az előadásban a címszereplő Feke Pál mellett közreműködik Novák Péter, Szomor György, Herczeg Flóra, Simon Boglárka, Serbán Attila és Sándor Péter.

Augusztus 22-én, a zárónapon az Alba Regia Táncegyüttes Táncünnep című összeállítása teszi teljessé a Székesfehérvári Királyi Napok és a Koronázási Ünnepi Játékok eseménysorát.

A Tourinform-iroda külső információs ponttal is várja a látogatókat a Városház téren mindennap 10 és 20 óra között.

További információk: www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu, www.facebook.com/szekesfehervarikiralyinapok