Szellemvárosok turistáknak

Forrás: turizmus.com

 2019. január 02. 09:50

A katasztrófaturizmus egyik virágzó válfaja elhagyott szellemvárosok látogatását célozza meg. A sláger célpontok listája folyamatosan változik.

Az első helyen vitathatatlanul Pompeji áll. Közel 2000 évvel ezelőtt a Vezúv négy olasz várost – Pompejit, Herculaneumot, Oplontist és Stabiát –temetett vulkáni hamu alá. 1748-ban fedezték fel régészek a hajdan virágzó települést, Pompejit, illetve annak romjait, és az emberi maradványokat.

A másik – igaz, távolabbi célpont – az a philadelphiai börtön, ahol Al Capone és a maffia többi vezetője ült évtizedeken keresztül. A 20. század hajdani, legexkluzívabb börtönében a 70-es évek óta üresek a cellák, csak a turisták nézelődnek az elhagyott folyosókon – írja az alltomresor.se

A II. világháború során a francia Oradour-Sur Glane-ben a német hadsereg mindent porig rombolt, a házakból csak a falak maradtak meg. A mártírok városában az 1944. június 10-i mészárlás során az SS-katonák felgyújtották a várost, és majdnem az egész lakosságot lemészárolták, csak mintegy 20 embernek sikerült elmenekülnie. Mementóként hagyták meg a várost ezen állapotában. Azóta sem jár itt senki, kivéve a turistákat.

Pripjaty igazi szellemváros

Fotó: Pixabay

Az 1986-os csernobili katasztrófa után három nappal Pripjaty majdnem minden lakója elhagyta otthonát. A kísértetváros üres, bár nem is olyan messze tőle ma is laknak. A szakértők szerint több ezer évig tarthat, amíg a veszélyes sugárzás olyan szintre csökken, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy egészségügyi kockázatok nélkül települjenek be a területre. Ennek ellenére ma is sok turista látogat ide, hogy elborzadjon az atom pusztításától.

A namíbiai Kolmanskop ennél némileg kedélyesebb képet mutat: körülbelül 800 bányász és néhány száz német család hagyta el itteni otthonát a 20. század közepén. Csak azok a látogatók sétálnak itt a sivatag közepén, akik kíváncsiak Dél-Namíbia egykori gyémántfalujának elhagyott házaira és üzleteire, de lassan ezeket is betemeti a homok.