Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnep a Hortobágyon

Forrás: turizmus.com

 2015. október 21. 13:33

A Szent Dömötör-napi Behajtás a puszta őszi ünnepe. A hagyomány szerint a hideg idő beálltával a pásztorok behajtják állataikat a pusztai legelőkről téli szálláshelyükre. Ez a szokás elevenedik meg a Hortobágyon október 24-én.

A behajtási ünnepen a Hortobágyi Nonprofit Kft. számadói, pásztorai terelik át a kezük alá adott szürke marhákat, bivalyokat, rackajuhokat a térség jelképévé vált Kilenclyukú hídon. A 10 órától kezdődő ünnepségen a vendégek részeseivé válnak annak a nem mindennapi élménynek, amit a fogatok, lóháton érkező csikósok, és a hídon áthaladó állatok látványa nyújt. Jelenlétükkel emelik az esemény fényét Hortobágy Örökös Pásztorai is, akik példaképként szolgálhatnak a felnövekvő nemzedéknek.

 

Az ünnepre ellátogatók megismerkedhetnek a behajtás néprajzi hátterével, s a látványos felvonulás után lehetőség nyílik a pásztorokkal és jószágaikkal való közvetlen találkozásra. Hortobágyi népdalok, néptánc, csikósbemutató és a hortobágyi pusztaötös előadása színesíti a programot.

A Pásztormúzeum melletti téren 12:30 órakor befejeződő programot a Hortobágyi Csárdában folytathatják magyar szürke marhából, házi bivalyból, mangalicából készült ételekkel, cigányzene mellett. Bográcsban slambuc és szürkemarha-lábszárpörkölt fő, délután pedig a Darufesztivál színes programjai nyújtanak tartalmas kikapcsolódást.

A gyermekek számára külön érdekesség, hogy a Pásztormúzeum oldalában megsimogathatják a Pusztai Állatpark kecskéit, bárányait.

Daruhangok, szép, őszi napok zárják a nyarat, ökörnyálas legelőkön fehér, barna gombafejek nőnek.

A rendezvény ingyenes. További információ: www.hortobagy.eu.