Szent György-dombormű a kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastélyban

Szerző: Polgár Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2019. április 29. 10:06

Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművet avattak Szent György napján a felújított kastélyban.

A hányatott sorsú épület felújítása néhány évvel ezelőtt fejeződött be. A térségben egyedülálló fejlesztést a Velence-tavi Kistérségért Alapítvány valósította meg, a cél az volt, hogy a kápolnásnyéki Dabasi Halász-kastély felújítását követően olyan kulturális-idegenforgalmi központ jöjjön létre, amely kiállításoknak és közösségi rendezvényeknek egyaránt otthont ad, ezáltal tovább növelje a Velencei-tó turisztikai vonzerejét.

A Dabasi Halász-kastély

Fotó: Polgár Zoltán

A 2016-ban átadott, megújult kastélyban eddig is sok színvonalas kiállítást láthatott a közönség, melyek közül kiemelkedik az MKB Bank képzőművészeti gyűjteményének bemutatása. Nagy sikert aratott az „Egy család-három iskolateremtő művész- Ferenczy Károly, Ferenczy Noémi, Ferenczy Béni” című kiállítás. Országos jelentőségű kiállítás volt a nagyszentmiklósi kincs hiteles másolatainak bemutatása. Jelenleg „Kép-Történetek” címmel a magyar grafika mestereinek műveiből láthatunk varázslatos, sokszínű kiállítást. A tárlat június 30-ig látogatható.

Az épület rendezvényeknek is otthont ad, ilyen volt április 27-én a Szent György-napi tavaszköszöntő ünnepség, melyen Pogány Gábor Benő Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművét avatták fel a megújult istállóépület falán.

Az épületet 1810 körül építették kora klasszicista stílusban. A Dabasi - Halász család birtokában levő kastély Kápolnásnyék leglátványosabb nemesi lakóhelye lett, egészen a II. világháború végéig. Ezután államosították, falai közé TSZ iroda költözött, majd megindult az épület állagának folyamatos romlása.