Szent György-napi vásár és virágünnep Szombathelyen

Forrás: MTI

 2017. április 18. 15:16

Kézműves bemutatókkal, hagyományőrző csoportok műsoraival és galambfajta-bemutatóval is várják az érdeklődőket április 22-23-án Szombathelyen a Vasi Skanzenbe, a Szent György-napi vásárra. A rákövetkező hétvégén pedig ismét megrendezik szombathelyi virágünnepet.

Idén a „Kitettük a szűrét” kiállítás divatbemutatóval egybekötött megnyitója ígérkezik a Szent György-napi vásár legkiemelkedőbb eseményének, melynek során a rátéttel, hímzéssel díszített népi ruházatot, az úgynevezett „cifraszűröket” csodálhatják meg az érdeklődők.

A Savaria Múzeum és a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara meghirdetett egy pályázatot, amelyen olyan saját készítésű szűrrátétes textilek – mellények, kabátok, stólák, malaclopók – készítésére kérték az arra vállalkozókat, amelyeket éppen a cifraszűrök ihlettek. Ezek legsikerültebb darabjait is láthatják a kiállításon, amely április 23-án nyílik és június 18-ig tekinthető meg.

Katonai hagyományőrző egyesületek tagjai, néptánc és népzenei együttesek, énekkarok váltják egymást a színpadon, a kisebbeket bábjátékkal szórakoztatják. Szombaton délután a Szélkiáltó Együttes, vasárnap délután pedig Szalóki Ági ad koncertet.

A Sámson Kertészet standja 2010-ben

Fotó:  nyugat.hu / Tánczos Mihály

Április 29–30-án tizenötödik alkalommal rendezik meg a virágünnepet Szombathely herényi és kámoni városrészében, idén a kiemelt téma a környezetvédelem lesz. Újdonság az idei virágúton a „civil kavalkád” nevet viselő program, amelyen tucatnyi civil szervezet mutatkozik be, és az ünnepélyes megnyitó után kerékpáros jelmezes felvonulást is tartanak, melynek résztvevőit arra kérik, hogy kerékpárjaikat virággal díszítsék fel.

A fő látványosság idén is maga az 1,3 kilométer hosszú virágút lesz, ahol a helyi családi kertészetek kínálják színpompás növényeiket, közben pedig különböző stílusokat képviselő zenekarok, tánccsoportok bemutatói szórakoztatják és gasztronómiai érdekességekkel várják a közönséget.