Fényfestéssel világítják meg a Skanzen több száz éves épületeit egy új fesztiválon

Forrás: turizmus.com

 2024. április 04. 14:04

Kandela néven új szemléletű zenei és fényművészeti fesztivált rendeznek május 30-tól június 1-ig a szentendrei Skanzenben a Fonó, a PajtaKult, független fényművészek és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében.

Húsvétvasárnap és húsvéthétfőn sok-sok kézműves foglalkozással, a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok megjelenítésével és tavaszváró mulatsággal keltette életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum a régi falusi ünnepeket.

Az éves programkínálat tovább bővül egy teljesen új tematikus hétvégével. A Skanzen más fényben című – a Fonóval, a Fényfestőkkel és a Pajtakulttal együttműködésben megvalósuló – programsorozat alatt egyedi fényalkotásokkal, nagykoncertekkel, táncházakkal és különleges dunakanyari gasztronómiai kínálattal várja majd a múzeum május utolsó hétvégéjén a kilátogató családokat és a baráti társaságokat.

A Kandela – Skanzen más fényben fesztivál középpontjában a hagyományok tisztelete mellett a múzeum több száz éves épületeinek újszerű fényművészeti bemutatása áll. A hétvége során a közönség számos, világszinten ismert hazai fényművész alkotásával találkozhat.

Új tematikus hétvégével bővül a Skanzen kínálata

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum / Tokodi Gábor

 

A program zenei házigazdája, a Fonó olyan művészeket visz Szentendrére, akik a hagyományos népzenét a modern muzsikával ötvözik. A Kandela nyitónapján Szabó Balázs Bandája ad koncertet, június 1-jén szombaton az idén 50 éves Vujicsics együttes lép a Skanzen amfiteátrumi színpadára.

Késő este a Skanzen erdélyi főterén világzenei csemegék várják az érdeklődőket: május 31-én az iráni származású, Berlinben élő világhírű ütőhangszeres, Mohammad Reza Mortazavi tombakjátéka, másnap a lengyel Motion Trió műfaji határokat feszegető harmonikakoncertje.

A PajtaKult csapata a "kultúra újragondolva, a régi az új" elvét követve lakja be a pajtákat, tereket. A fesztivál nulladik napján napközben szakmai programokat szerveznek kerekasztal-beszélgetések, konferencia-előadások formájában, amelyeken betekintést engednek a PajtaKult által eddig elért eredményekbe és az összefogás jövőjébe.