Roburral utazhatunk és csalánfőzeléket kóstolhatunk a Skanzenben

Forrás: turizmus.com

 2023. október 13. 13:28

A nemzeti ünnep hétvégéjén az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjait idézi meg a szentendrei Skanzen. A látogatók beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, kipróbálhatják a Skanzen katonai roburját, a történelmi pontokon pedig a forradalom vidéki eseményeivel ismerkedhetnek.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum portái között több olyat találunk, amelyek 1956-ban a forradalom vidéki eseményeinek színterei voltak. A történelmi pontokon megismerhetik a látogatók az adott helyszínen történt eseményeket. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál megtudhatjuk, hogy a forradalom idején élelmiszert és ruhát gyűjtöttek a faluban a budapesti forradalmároknak.

A Kisalföld tájegység Ásványrárói házánál kiderül, hogy a mosonmagyaróvári vérengzés egyik áldozata ebből a faluból származott, a határmenti Jánossomorja pedig a forradalom leverése utáni menekülési útvonal egyike volt, ahol egy szál bőrönddel menekültek az országból a Nyugaton jobb életben reménykedők.

Tematikus hétvégét tart a szentendrei Skanzen

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Az Alföld tájegység Hajdúbagosi házában az ötvenes évek ruháit ölthetik magukra az érdeklődők, a katonai roburral körbejárhatják a „falvakat”, a Bagladi konyhában Margit néninél pedig csalánfőzeléket kóstolhatnak. A kézműves programok során a gyerekek is ízelítőt kaphatnak az ötvenes évek tárgyi világából. Varrhatnak rongybabát, krumplinyomdázhatnak, készíthetnek gombfocit, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. A tematikus tárlatvezetések is ’56-hoz kapcsolódnak, a bringatúrák viszont a Skanzen Malom évében felújított malmait járják körül – derül ki a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleményéből.